Liderii europeni se vor reuni joi în orașul transilvănean Sibiu în cadrul evenimentului principal al președinției române a UE, scrie Guardian în articolul intitulat ”Ideologia sa este chiar el însuși: tenebroasa figură care decide totul în România”.

Liviu DragneaFoto: Agerpres

În ciuda faptului că Marea Britanie încă este membru UE, Theresa May a acceptat să stea deoparte pentru a le da celorlalți 27 de lideri ocazia de a discuta viitorul Europei fără ea. Dar, pentru spectatorii politicii europene ce privesc dincolo de Brexit, probabil că se va mai consemna o absență importantă: Liviu Dragnea, cel mai puternic politician din țara gazdă, scrie publicația britanică.

Liderul PSD a devenit, pentru mulți decidenți europeni din Bruxelles, la fel de iritant ca premierul ungar Viktor Orban și liderul partidului de la guvernare din Polonia, Jaroslaw Kaczyński, chiar dacă Dragnea este mai puțin cunoscut decât vocalii săi colegi regionali din cauză că lucrează mai mult din spatele cortinei.

Dragnea a fost condamnat pentru fraudă electorală și, deși nu poate fi premier, puțini se îndoiesc că, de fapt, el ia deciziile și conduce guvernul. Criticii săi acuză faptul că el este cauza principală pentru care președinția română a fost mai mult un chin decât un motiv de mândrie și a fost umbrită de conflictul cu Bruxellesul pe tema justiției.

Dragnea se descurcă bine când este vorba de politica internă, dar este mai puțin performant când este vorba de aparițiile publice sau de implicarea la nivel internațional, preferă rolul din spatele scenei, scrie Guardian. Adversarii săi îl acuză că scopul său este acumularea de putere și de avere, nu de valori politice. ”Ideologia sa este chiar el însuși”, a declarat Guardian.