Fosta șefă a DNA Laura Codruța Kovesi ar putea afla astăzi verdictul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în cazul celor două sesizări ale Inspecției Judiciare, care o acuză de abateri disciplinare.

Laura Codruta KovesiFoto: Agerpres/EPA

Secția pentru procurori în materie disciplinară a CSM judecă, de la ora 11.00, cele două dosare în care mai este vizată fosta șefă a DNA, într-unul dintre ele alături de fostul ei adjunct Marius Iacob.

De asemenea, pe ordinea de zi a Secției pentru procurori în materie disciplinară se află și o sesizare a Inspecției Judiciare vizându-l pe fostul șef al DNA Ploiești Lucian Onea, în prezent suspendat din funcție.

Ultima dată, Kovesi s-a prezentat la CSM pentru cele două sesizări ale Inspecției Judiciare în 27 martie, când Secția pentru procurori în materie disciplinară a amânat pronunțarea unei decizii.

La ieșirea de la CSM, Kovesi spunea că a spus în ședință ceea ce a avut de spus pe această temă. "Există tendința de a fi judecată public. Nu o să-mi fac apărarea pe scări. Mi-am făcut-o în interior", le-a spus Kovesi jurnaliștilor.

Ce acuzații îi aduce lui Kovesi Inspecția Judiciară

Una dintre acţiunile disciplinare se referă la "manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului Justiţiei săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu". Lui Kovesi i se impută atitudinea pe care ar fi avut-o într-o ședință a DNA, după ce în spațiul public au apărut înregistrări audio de la acele discuții.

"Procurorul şef al DNA s-a exprimat în sensul combaterii efectelor negative în planul imaginii si credibilităţii instituţiei, generate de Decizia CCR 68/2017, prin instrumentarea urgentă a unor dosare „cu miniştri”, de impact mediatic, şi-a exprimat dezacordul cu privire la caracterul legal, definitiv şi general obligatoriu al Deciziei CCR 68/2017 şi a folosit exprimări inadecvate la adresa Curţii Constituţionale şi a unui judecător al Curţii Constituţionale, inducând ideea în cadrul opiniei publice că unul din criteriile în funcţie de care se prioritizează soluţionarea dosarelor este impactul mediatic al acestora şi calitatea oficială a persoanelor cercetate", susține Inspecția Judiciară.

De asemenea, ea este acuzată că a folosit faţă de colegii procurori un ton superior şi agresiv, "inadmisibil în raport cu standardele minimale de etică şi deontologie ale unui magistrat, de natură a genera în rândul opiniei publice un sentiment de indignare şi a unui dubiu legitim cu privire la respectarea principiilor supremaţiei Constituţiei şi a legilor, precum şi a imparţialităţii procurorilor".

Alături de Kovesi, este vizat și Marius Iacob, fost adjunct al DNA, care în martie și-a dat demisia din această funcție, după ce a fost sancționat disciplinar de instanța supremă.

Cel de al doilea raport a fost întocmit de Inspecția Judiciară pe motiv că Laura Codruța Kovesi nu ar fi respectat confidenţialitatea lucrărilor şi a inserat într-un comunicat de presă pasaje din discuţii care vizau dosarul familiei Cosma, acestea fiind probe în acea cauză.

În februarie 2018, DNA a dat publicităţii un comunicat de presă în care era redată transcrierea unor convorbiri purtate de persoane din anturajul fostului deputat Vlad Cosma la sediul DNA Ploieşti. Potrivit DNA, persoanele respective au cerut procurorilor să facă demersuri astfel încât să îi creeze o situaţie juridică favorabilă lui Vlad Cosma şi tatălui său, Mircea Cosma, cercetat pentru luare de mită şi abuz în serviciu.

Fosta șefă a DNA a fost vizată de mai multe acțiuni disciplinare ale Inspecției Judiciare. În luna martie, magistrații instanței supreme au dat dat două decizii definitive în favoarea lui Kovesi, respingând apelurile Inspecției Judiciare.