Oficialii ungari ar putea încerca să exploateze vizita papei Francis din Șumuleu-Ciuc, România, de pe 1 iunie pentru a încuraja atitudinile ostile față de migranți și refugiați, avertizează Marc Roscoe Loustau, un scriitor catolic care publică în revista iezuită America, preluat de Hungarian Free Press.Conducerea catolică a Ungariei se află ferm în spatele lui Orbán, de fapt, evenimentele bisericești servesc adesea ca instrumente politice pentru a răspândi mesajul naționalist al lui Orbán în bazinul carpatic, subliniază site-ul.

Papa FranciscFoto: Flickr - Aleteia

Publicația iezuită este îngrijorată că, deși mulți unguri merg la Șumuleu Ciuc pentru a se ruga, alții vor avea motivații în flagrantă contradicție cu învățăturile sociale catolice.

Șumuleu Ciuc este un loc favorit de mulți populiști de dreapta, care iubesc mulțimile și sentimentul religios intens.

De altfel, Viktor Orban însuși a fost de multe ori acolo, cea mai recentă vizită datând din 2013. De asemenea, vicepremierul Ungariei, Zsolt Semjén, are mereu rezervat un loc chiar în fața altarului.

Viktor Orban și Papa Francis au viziuni total separate când vine vorba despre refugiați și migranți.

Președintele Ungariei a anunțat că va fi prezent la Șumuleu Ciuc, dar Orban încă nu a vorbit despre planurile sale.

Iezuiții maghiari pro-Orban s-au simțit jigniți de articolul lui Loustau. Conducătorul iezuiților maghiari este Elemér Vizí, un maghiar etnic născut în România, în Miercurea Ciuc, nu departe de locul în care va avea loc Sfânta Liturghie de la Sanctuarul marian.

Societatea lui Isus din Ungaria a emis o declarație neobișnuită, acuzând pe Loustau că folosește vizita Papei pentru propria „agendă politică”.

Papa Francisc va sosi la București pe 31 mai și se va întâlni cu liderii de stat și de biserică. Pe 1 iunie, Francisc va călători la Șumuleu Ciuc, iar pe 2 iunie va participa la beatificarea episcopilor greco-catolici martirizați la Blaj și va întâlni, de asemenea, membri ai comunității locale de romi.

Citește și: Vizita Papei Francisc - Termenul pentru înscrieri a fost prelungit până la 15 mai