Klaus Iohannis spune că Viorica Dăncilă nu poate fi invitată la Summit-ul de la Sibiu deoarece reprezentantul României în Consiliul European este președintele țării, iar la summit nu vor fi "evenimente strict protocolare la care lumea ar sta și ar pierde vremea”. El a mai afirmat că discuția "este una puțin artificială și izvorâtă din faptul că nu se cunoaște prea bine arhitectura constituțională a României". Summitul șefilor de stat sau de guvern din UE, care va avea loc pe 9 mai la Sibiu, este cel mai așteptat eveniment politic european în perioada deținerii de către România a Președinției Consiliului UE.

Klaus IohannisFoto: Agerpres

Klaus Iohannis a fost întrebat marți, la Sibiu, de ce nu a invitat-o pe Viorica Dăncilă la lucrările Consiliului European la Summitul de la Sibiu, el afirmând că nu este nici rea-voință și nici rea-credință, ci pur și simplu acolo este locul președintelui în Consiliul European, potrivit Mediafax.

  • "Fiecare stat are un singur reprezentant, iar arhitectura constituțională a României este de așa natură că reprezentantul României în Consiliul European este președintele țării, în cazul acesta eu.
  • La Sibiu vor fi întâlniri numai în format de Consiliul European, nu este prevăzută nicio manifestare în alt format. Noi facem invitații pentru Consiliul European doar președintelui Parlamentului European, care vine în deschiderea Consiliului European și face o prezentare, atât. Este cutuma la Consiliul European.

  • Aceste invitații le face președintele Consiliului European, care este domnul Tusc, în consecință toată discuția este una puțin artificială și izvorâtă din faptul că nu se cunoaște prea bine arhitectura constituțională a României.
  • Nu este nicio rea-voință, nicio rea-credință, pur și simplu aici este locul președintelui în Consiliul European și noi ne întâlnim aici ca să lucrăm și să lucrăm la un lucru foarte important: la agenda strategică pentru următorul mandat al instituțiilor europene”.

El a mai spus că la summit "nu sunt prevăzute evenimente strict protocolare la care lumea ar sta și ar pierde vremea”.

”Noi avem foarte multe lucruri de discutat, în Consiliul European niciodată nu ne ajunge timpul și atunci când ne adunăm discutăm la concret lucrurile care sunt pe agendă”, a adăugat președintele.

Premierul Viorica Dăncilă a comentat ironic, marți, faprul că președintele se află la Sibiu, unde inspectează stadiul pregătirilor pentru summit-ul de joi. "Am văzut programul, am văzut că domnul preşedinte face o inspecţie în piaţă, e foarte bine că vrea să vadă ceea ce, de fapt, a investit Guvernul, pentru că marea parte a fondurilor pentru acest summit şi organizarea a aparţinut Guvernului", a declarat Viorica Dăncilă.

Vineri, Dăncilă se declara nemulțumită de atitudinea Președinției, care nu a lansat o invitație către premier pentru participarea la Summit-ul de la Sibiu, afirmând că acesta este de fapt mesajul transmis liderilor europeni. La o zi distanță, șeful Executivului a spus că nu se roagă de nimeni să fie invitată la Summitul de la Sibiu și a văzut opiniile potrivit cărora nu pot participa și premierul și președintele, însă a dat exemplul altor evenimente unde alte state UE au avut mai mulți reprezentanți.

Summitul șefilor de stat sau de guvern din UE, care va avea loc pe 9 mai la Sibiu, este cel mai așteptat eveniment politic european în perioada deținerii de către România a Președinției Consiliului UE. Liderii europeni vor discuta despre noua agendă a UE pentru 2019-2024. Summitul informal al șefilor de stat sau de guvern din UE va fi găzduit de președintele Klaus Iohannis iar președintele Consiliului European, Donald Tusk, va prezida reuniunea.

La eveniment vor participa lideri din 27 de state membre UE, președintele Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, și președintele Parlamentului European (PE), Antonio Tajani.