Președintele Klaus Iohannis a ajuns marți la Sibiu, unde verifică stadiul pregătirilor pentru Summit-ul liderilor europeni care va avea loc joi, iar concluzia sa a fost că "orașul arată foarte bine".

HotNews.roFoto: Hotnews

Klaus Iohannis a ajuns în Piața Mare și a mers pe jos câțiva metri, apoi a intrat în clădirea Primăriei Sibiu, unde sunt principalele spații în care se vor desfășura lucrările Summit-ului din 9 mai.

Iohannis ar urma să meargă și la Muzeul Național „Samuel von Brukenthal”, unde va inspecta sala în care va avea loc dineul oficial.

Concluzia președintelui:

  • "Până acum în oraș lucrurile sunt foarte bine pregătite, orașul arată foarte bine. Primăria, doamna primar Fodor, s-au străduit foarte mult încă de când s-a știut că se va organiza acest summit și rezultatul se vede.
  • Astăzi voi vizita toate locațiile unde se desfășoară evenimente ale summit-ului și conexe summit-ului și informațiile mele de până acum sunt că totul este foarte bine pregătit”.

Ultimele pregătiri

Din noaptea de 5 spre 6 mai au început lucrările de amenajare a culoarului de deplasare între Aeroportul Internațional Sibiu și Piața Unirii a delegațiilor participante la Summit-ul din 9 mai, scrie Euractiv.ro.

Primăria Sibiului informează că lucrările se vor desfășura pe cât posibil pe timpul nopții, pentru a nu afecta circulația în timpul zilei. Acest culoar este amenajat prin delimitarea a două benzi de circulație din cele patru disponibile cu ajutorul unor parapeți din material plastic. Până joi, șoferii vor putea utiliza toate cele patru benzi, inclusiv acest culoar, restricțiile de circulație urmând să se instituie pe 9 mai, între orele 6:00 și 20:00.

De luni, de la ora 17:00, au început să fie instalate gradual dispozitivele MApN, MAI, SRI, STS, SIE şi SPP, care vor asigura securitatea şefilor de stat şi de guvern prezenți la Summit. În ziua Summitului, cetăţenii vor avea acces pietonal parţial în în Piaţa Mare, după ce vor fi verificaţi în filtrele de securitate amplasate în zonă.

În perioada 4 mai - 9 mai, Primăria Sibiu și Poliția Locală organizează un call center non-stop, cu tarif normal, la numărul 0269/208.978. Acesta va funcționa non-stop pentru sibienii care doresc să obțină informații, în timp real, cu privire la închiderile și restricțiile în trafic și parcare din perioada Summitului.

Toate grădiniţele, şcolile şi liceele din municipiul Sibiu sunt închise de luni până vineri, urmând ca orele să fie recuperate. Într-unul din liceele din Sibiu va fi amenajat un spital de campanie al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, iar clădirile a alte patru licee vor fi folosite pentru Summit. Activități din cadrul reuniunii vor avea loc și la Universitatea "Lucian Blaga", astfel că studenții au o vacanţă prelungită cu o săptămână, ca urmare a măsurilor de securitate.

Fațadele mai multor clădiri, publice sau private, din zona centrală a orașului au fost renovate sau zugrăvite.

Donald Tusk, către liderii UE: Vă propun să adoptăm Declaraţia de la Sibiu

Președintele Klaus Iohannis va găzdui, pe 9 mai, Summmitul de la Sibiu, unde va fi prezentată Agenda Strategică pentru următorii cinci ani.

Principalul subiect al discuțiilor va fi viitorul Uniunii Europene, cu accent pe Agenda Strategică a Uniunii pentru perioada 2019-2024. Cu această ocazie, liderii europeni vor avea un schimb de opinii cu privire la provocările actuale cu care se confruntă Uniunea și la prioritățile acțiunii la nivel european pentru următorii ani.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a transmis, luni seară, o invitaţie către liderii europeni să i se alăture pentru a discuta planurile Uniunii din următorii ani şi pentru a formula Agenda Strategică a UE pentru 2019-2024.

Scrisoarea, publicată luni seara pe site-ul Consiliului European, are ataşată și o schiţă a Agendei Strategice pentru următorii cinci ani.

  • "Ne vom întâlni la Sibiu de Ziua Europei pentru a discuta planurile strategice pentru Uniunea Europeană din anii viitori. În acest context, voi propune să adoptăm Declaraţia de la Sibiu, prin care să trimitem un mesaj de unitate şi încredere în acţiunile noastre comune. Includ, în linii mari, Agenda Strategică pentru următorii cinci ani.
  • Ca urmare a discuţiilor de la Sibiu, vom formula Agenda Strategică a UE 2019-2024, care va fi adoptată de către Consiliul European din iunie.
  • În ceea ce priveşte demersul întâlnirii, ne vom întruni la Primăria Sibiu la 12.30, începând cu schimbul obişnuit de opinii cu Preşedintele Parlamentului European Tajani, urmat de o fotografie de familie în frumoasa Piaţă Mare (în măsura în care ne permite vremea). Ne vom întâlni apoi la Palatul Brukenthal pentru un dejun de lucru dedicat poziţiei Europei în lume. Pentru sesiunea de lucru de după-amiază ne vom întoarce la Primăria Sibiu, unde vom discuta provocările interne cu care se confruntă Uniunea. Mă aştept să terminăm până la ora 18.00".

Printre cei așteptați la întrunirea informală de pe 9 mai se numără: președintele Franței Emmanuel Macron, cancelarul Germaniei Angela Merkel, prim-ministrul Italiei Giuseppe Conte, premierul Ungariei Viktor Orbán, prim-ministrul Greciei Alexis Tsipras, premierul Olandei Mark Rutte, premierul Poloniei Mateusz Morawiecki, cancelarul Austriei Sebastian Kurz sau prim-ministrul Bulgariei Boyko Borissov.