Preşedintele Klaus Iohannis ar trebui să dea cât mai repede un răspuns în privinţa motivelor care au stat la baza respingerii propunerilor de miniştri la Justiţie, Fonduri Europene şi Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, şi nu trebuie aşteptat până când expiră interimatul mandatelor, a declarat marți premierul Viorica Dăncilă.

Viorica Dancila si Klaus Iohannis la CotroceniFoto: Presidency.ro

"Legat de răspunsul președintelui de respingere a celor trei miniștri, nu l-am primit încă. Probabil că domnul președinte este ocupat cu summitul. Sper să primesc acest răspuns cât mai repede, pentru că trebuie ca şi noi, dar şi cetăţenii să vadă motivele care au stat la baza acestor respingeri, pentru că nu este prima dată şi vrem să vedem cum să acţionăm în continuare. Sper ca aceste motive să fie de legalitate şi nu de oportunitate", a susținut marți Viorica Dăncilă.

Ea a spus că Iohannis ar trebui să dea un răspuns până în 6-7 iunie, când se termină interimatul la aceste ministere, și că îl va suna pe președinte după summit-ul de la Sibiu.

"Este normal să avem un răspuns şi cred că ţine de obligaţia fiecărei persoane care ocupă o funcţie de demnitate publică faţă de aceste răspunsuri, e datoria fiecăruia dintre noi să răspundem obligaţiilor care ne revin. Eu cred că nu trebuie să stăm până se termină interimatul pentru a avea un răspuns", a mai susținut Dăncilă.

În 23 aprilie, preşedintele Klaus Iohannis declara că remanierea guvernamentală propusă de PSD este "un fel de farsă", precizând că nu o acceptă "aşa cum a fost propusă".

Două zile mai târziu, premierul Viorica Dăncilă anunţa că i-a transmis şefului statului solicitarea de a motiva respingerea propunerilor de miniştri. Propunerile de remaniere, refuzate de președinte, au fost: Eugen Nicolicea în locul lui Tudorel Toader (ministerul Justiţiei), Oana Florea, ministru propus pentru Fonduri Europene în locul Rovanei Plumb şi pe Liviu Brăiloiu, la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, în locul Nataliei Intotero. Demisiile Nataliei Intotero şi a Rovanei Plumb au venit ca urmare a candidaturii loc la alegerile europarlamentare, în timp ce în cazul lui Tudorel Toader PSD a decis retragerea sprijinului politic.

Mare parte dintre social-democrați vor o restructurare a Guvernului prin votul Parlamentului. Liviu Dragnea declara, pe 25 aprilie, că există o majoritate confortabilă în Parlament şi premierul Viorica Dăncilă poate apela oricând la varianta restructurării prin votul Parlamentului, dar că nu îşi permite să forţeze premierul, dacă nu vrea această variantă.