Papa Francisc a salutat eforturile Macedoniei de Nord și ale altor state balcanice de aderare la Uniunea Europeană, evocând memoria Maicii Teresa drept model pentru constuirea unui destin comun, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Adresându-se autorităților din Skopje la Palatul prezidențial, Papa Francisc a lăudat modelul de integrare a diversității etnice, religioase și culturale din Macedonia de Nord.

”Aceste trăsături sunt semnificative pentru o mai bună integrare a națiunilor Europei. Am speranța că această integrare se va produce într-o manieră benefică pentru întreaga regiune a Balcanilor de Vest, cu respectul neabătut pentru diversitate și drepturile fundamentale”, a spus Papa.

Papa Francisc a făcut o vizită de 10 ore în Macedonia de Nord și s-a recules la monumentul dedicat celei mai celebre fiice a Bisericii Catolice, Maica Teresa, născută la Skopje.

După aterizarea pe aeroportul din capitala micului stat, recunoscut recent drept Macedonia de Nord, după decenii de conflicte cu Grecia, Papa Francisc s-a deplasat cu automobilul, un Volkswagen Jetta, la discuții cu președintele Gjore Ivanov, scrie euronews.

A urmat apoi vizita la memorialul Maicii Teresa, construit pe ruinele bisericii unde a fost botezată, în 1910. Papa a ținut și o slujbă pentru comunitatea mică de catolici din Macedonia de NOrd, o țară care are cu totul 2,1 milioane de locuitori.

Papa Francisc a vizitat Macedonia de Nord, după ce a fost în Bulgaria. La finalul lunii mai va efectua o vizită în România.

Macedonia de Nord, numită anterior Republica Macedonia, și-a schimbat numele în februarie, în urma unui acord cu Grecia, care revendica numele fostei provincii, amenințând cu blocarea accesului statului vecin la NATO și UE.

Țara este candidat la statutul de membru al UE încă din 2005, dar așteaptă încă demararea negocierilor de aderare. Odată cu acordul privind numele de Macedonia de Nord, micul stat balcanic speră la deschiderea negocierilor în iunie și speră să fie primită în NATO, la sfârșitul anului.