Președintele Klaus Iohannis va găzdui, joi, la Sibiu, Summitul informal al șefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană, transmite Administrația Prezidențială. Principalul subiect de discuții al reuniunii informale a Consiliului European de la Sibiu va fi viitorul Uniunii Europene, cu accent pe Agenda Strategică a Uniunii pentru perioada 2019-2024.

Consiliul europeanFoto: Consiliul European

Cu această ocazie, liderii europeni vor avea un schimb de opinii cu privire la provocările actuale cu care se confruntă Uniunea și la prioritățile acțiunii la nivel european pentru următorii ani, potrivit sursei citate.

La reuniunea organizată de România, stat care deține în prezent Președinția Consiliului Uniunii Europene, vor mai participa președintele Consiliului European, Donald Tusk, și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. De asemenea, președintele Parlamentului European, domnul Antonio Tajani, va participa la prima parte a acestui eveniment.

Președintele Iohannis va prezenta în cadrul reuniunii viziunea României cu privire la Agenda Strategică pentru următorii cinci ani. Acest document urmează să fie adoptat la reuniunea Consiliului European din 20-21 iunie a.c., pe baza concluziilor Summitului desfășurat la Sibiu.

Totodată, liderii UE 27 urmează să adopte o Declarație cu privire la viitorul Uniunii Europene.

La rândul său, președintele Consiliului European Donald Tusk a precizat, într-o scrisoare adresată liderilor europeni, că Declarația de la Sibiu se va axa pe ideea de unitate și încredere în viitorul Uniunii.

Potrivit programului prezentat de Tusk, șefii de stat și de guverne din UE se vor reuni la Primăria Sibiului, la ora 12.30, unde va avea loc tradiționalul schimb de opinii cu președintele Parlamentului European, Tajani, urmat de fotografia de familie în ”frumoasa Piață Mare” în cazul în care vremea va permite acest lucru. Va urma apoi o întrevedere la Palatul Brukenthal pentru un prânz de lucru și sesiunile de seară.