Decizia comisiei electorale de reluare a alegerilor locale din Istanbul, cel mai mare oraș al Turciei câștigat de opoziție în fața partidului lui Erdogan a stârnit un val de revoltă în Turcia, dar și reacții din partea unor organisme internaționale, Parlamentul European arătând că o repetare a scrutinului ar pune capăt credibilității Turciei în ceea ce privește organizarea de alegeri democratice. Alegerile ar urma să fie reluate la 23 iunie, potrivit BBC News.

HotNews.roFoto: Hotnews

Decizia de repetare a scrutinului a fost luată de comisia electorală după ce partidul președintelui Recep Tayyip Erdogan, AKP, a susținut că au fost nereguli în procesul de votare, care au dus la victoria la limită a opoziției CHP.

În replică, Ekrem Imamoglu, lider al opoziției care a fost confirmat drept primar al orașului Istanbul în aprilie, a spus că decizia este una ”mișelească„.

Sute de oameni au ieșit în stradă protestând și strigând sloganuri anti-guvernamentale, în timp ce Parlamentul European a transmis că decizia de a relua scrutinul va pune capăt credibilității unor alegeri democratice în Turcia.

Liderul CHP Onursal Adiguzel a spus că decizia arată că ”este ilegal să câștigi împotriva partidului AKP". Într-o posatre pe twitter, el a comentat că este vorba despre ”dictatură în toată regula„.”Acest sistem care nesocotește voința poporului și legea nu este nici democratic, nici legitim”, a scris el.

La rândul lui, Imamoglu a transmis că decizia a fost dictată de partidul de guvernământ. "Nu vom face niciun compromis legat de principiile noastre. În această țară sunt 82 de milioane de patrioți care vor lupta până în ultima clipă pentru democrație”, a spus el, în fața mulțimii suporterilor.

De asemenea, unii opozanți au făcut apel la calm, afirmând că împreună vor reuși să câștige încă o dată pe 23 iunie.

Alegerile municipale au avut loc pe 31 martie în Turcia. Deși o alianță condusă de partidul de guvernământ AKP a câștigat 51% din voturile la nivel național, formațiunea seculară CHP și-a revendicat victoria în capitala Ankara, Izmir, și în Istanbul, oraș al cărui primar a fost cândva Erdogan însuși.