Rusia nu consideră că există vreun motiv pentru a opri la sol avioanele Suhoi Superjet 100, a spus luni ministrul rus al transporturilor, potrivit agenției Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Declarația oficialului rus vine după ce, duminică, una dintre aceste aeronave de pasageri a luat foc la aterizare duminică.

Autoritățile au recuperat trupurile celor 41 de oameni uciși în accident, a precizat ministrul transporturilor, Yevgeny Ditrikh. Potrivit acestuia, 33 de pasageri și 4 membri ai echipajului au supraviețuit, dar șase dintre cei care au scăpat cu viață sunt în stare gravă la spital.

Suhoi Superjet 100, primul avion civil conceput de Rusia post-sovietică, este destinat să concureze cu brazilianul Embraer și canadianul Bombardier pe piața avioanelor regionale, fiind o sursă de mândrie pentru țară la momentul lansării, în 2011. Nu a reușit însă să convingă piețele din afara Rusiei.

Mai multe companii străine care îl foloseau au preferat să reducă sau chiar să stopeze utilizarea sa, evocând probleme de fiabilitate. Lansarea sa a fost afectată de prăbușirea în mai 2012 a unui zbor de demonstrație în Indonezia, accident soldat cu 45 de morți.

Pentru a susține constructorul, guvernul rus a lansat subvenții pentru a-i încuraja operatorii ruși să cumpere Superjet: Aeroflot a devenit astfel primul utilizator al acestui aparat și în septembrie 2018 a anunțat o comandă record de 100 Superjet.

Citește și: