Electrolux amenință, prin vocea angajaților rămași în fabrica din Satu Mare, cu relocarea producției în Polonia, afirmă sindicaliștii de la Cartel Alfa, susținând că este o acțiune de intimidare a greviștilor, care are ca scop să descurajeze lucrătorii, din Satu Mare și de oriunde, în a-și cere drepturile”.

Greva la ElectroluxFoto: AGERPRES

”Înțelegem că în actuala economie de piață, capitalul este liber să circule și să se mute acolo unde condițiile sunt mai avantajoase. Dar a face această mutare în condițiile în care productivitatea nu este mai bună decât cea din România, iar salariile în Polonia sunt semnificativ mai mari decât in România, fără transfer de taxe (angajatorul acolo are și contribuții mai mari la salariul brut), indică limpede că este o acțiune motivată nu de considerente economice, ci de dorința de a descuraja prin orice mijloace lucrătorii în a-și cere condiții mai bune de salarizare”, spune Cartel Alfa într-un comunicat de presă.

”Compania Electrolux (ne referim la companie pentru că în numele acesteia par să vorbească cei 100 de angajați anonimi din fabrică, semnatari ai unei scrisori deschise către greviști) este deranjată de acțiunea de boicot realizată de CNS Cartel ALFA prin caravana de la Satu Mare către Ambasada Suediei. Cu toate astea, boicotul a fost singura modalitate legală de acțiune pentru a determina compania să reia dialogul social și negocierea cu greviștii. (...) CNS Cartel ALFA nu susține prelungirea nejustificată a acestui conflict de muncă! Am fost mereu deschiși la dialog, inclusiv prin numeroase demersuri pentru a stabili un dialog cu managementul grupului din Suedia. Încetarea conflictului de muncă stă însă exclusiv în puterea managementului fabricii, prin așezarea la masa dialogului și găsirea unei soluții acceptabile de ambele părți”, adaugă sursa citată.

În jur de 20 de muncitori de la fabrica Electrolux, aflaţi în cea de-a opta săptămână de grevă, au ajuns pe 23 aprilie la Ambasada Suediei din București după ce caravana lor de protest plecase cu o zi înainte din Satu Mare. Ei au protestat în fața sediului reprezentanței diplomatice, acuzând relații de muncă de tip feudal și amenințând că vor merge la Stockholm.