”Ameninţările recente la adresa reporterilor de investigaţie din România nu îşi au locul într-o civilizaţie democratică, occidentală”, transmite Ambasada SUA din România într-un mesaj de Ziua Mondială a Libertății Presei.

Ziua Libertatii PreseiFoto: ONU

”Jurnaliştii de investigaţie profesionişti şi poveştile pe care ei le prezintă societăţii, uneori critice, deloc măgulitoare sau care demască, reprezintă o componentă vitală a unei guvernări democratice şi a succesului economic pentru toate ţările membre NATO, inclusiv România. Instituţiile de presă responsabile au un rol important în slujirea interesului public. Stimulând existenţa unei prese libere, cetăţenii şi comunităţile sunt mai bine informaţi, mai activi şi mai implicaţi în procesul decizional politic şi îşi pot trage mai bine guvernul la răspundere.

Libertatea de exprimare, şi, deopotrivă, statul de drept, egalitatea, umanitatea şi respectul reprezintă fundamentele pe care sunt întemeiate statele democratice. Presa şi independenţa judiciară stau la baza alianţei noastre NATO.

De Ziua Mondială a Libertăţii Presei ne reînnoim angajamentul faţă de promovarea şi protejarea unei prese libere. Ne exprimăm solidaritatea cu reporterii români responsabili şi curajoşi, care rezistă la presiuni şi ameninţări în Bucureşti şi în diferite judeţe. Promovarea unei prese libere înseamnă că suntem mai puternici împreună, că luăm atitudine pentru dreptul la adevăr şi pentru vieţi mai prospere şi mai sigure”, spune Ambasada SUA.

În 17 aprilie, jurnalista Emilia Șercan a anunțat, pe Facebook că a primit amenințări cu moartea. Șercan, cea care în ultimii ani și-a făcut un renume din anchetele privind plagiatele în rândul înalților demnitari și al conducerii unor instituții de invățământ, cel mai recent la Academia de Poliție, scria: "Conținutul mesajului sugerează că amenințarea este legată de subiectele la care lucrez acum."

Ofițerul angajat al Academiei de Poliție care ar fi amenințat-o pe Emilia Șercan a fost plasat sub control judiciar. Potrivit DNA, el i-a trimis jurnalistei mai multe mesaje în care a amenințat că o va ucide dacă nu va înceta investigarea modului în care mai multe persoane din cadrul școlii doctorale a Academiei de Poliție "Al. I. Cuza" au obținut titlul de doctor.