Fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, a scris joi seară pe Facebookcă motivele așa-zisei ”neavizări” a celor două OUG privind modificarea codurilor penale țin de lipsa urgenței.

HotNews.roFoto: Hotnews

Toader a postat joi seară pe Facebook ””epopeea neavizării Codurilor penale” în care scrie că ”forma celor două proiecte de OUG a fost primită la MJ, dar a fost elaborată fiind în alte centre de reflecție”, pe când MJ ar fi trebuit să fie inițiator al acestora.

”Este corect să vorbim despre „neavizarea” celor două proiecte de OUG, în condițiile în care MJ ar fi trebuit să fie inițiator ?

Răspuns,

Da, pentru că forma celor două proiecte de OUG a fost primită la MJ, elaborată fiind în alte centre de reflecție !”, a scris Toader.

Acesta subliniază că motivele ”neavizării” celor două proiecte pentru modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală au fost printre altele ”lipsa urgenței adoptării, iar ”necesitatea îndeplinirii programului de guvernare nu poate fi invocată drept urgență pentru adoptarea unei OUG”.

”nu constituite urgență nici voința adoptării unor soluții legislative mai favorabile, precum: reducerea termenelor de prescripție a răspunderii penale; reducerea fracțiilor de executare a pedepselor, pentru a se putea solicita liberarea condiționată; dezincriminarea unor infracțiuni etc.”, a scris Toader.

Neavizarea OUG-urilor l-a costat funcția pe Tudorel Toader, după ce liderii PSD au decis, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional al partidului, retragerea sprijinului politic pentru acesta, reproşându-i că a întârziat avizele pentru anumite proiecte care trebuiau implementate.