Procurorii DNA au depus, la instanța supremă, o contestație în baza deciziei Curții Constituționale privind completurile de cinci judecători, prin care cer anularea deciziei de rejudecare a dosarului în care Vlad și Mircea Cosma au fost cercetați pentru fapte de corupție. Decizia de rejudecare, pronunțată în 2018, a fost luată în contextul în care Vlad Cosma a acuzat în repetate rânduri procurorii DNA Ploieşti, care i-au instrumentat dosarul, că au falsificat probe.

Vlad CosmaFoto: Agerpres

DNA a cerut la Înalta Curte de Casație și Justiție anularea deciziei completului de 5 judecători de rejudecare a dosarului în care fostul președinte al Consiliului Județean Prahova Mircea Cosma și fostul deputat Vlad Cosma au fost cercetați pentru trafic de influenţă, luare de mită şi abuz în serviciu, scrie Mediafax.

Decizia de rejudecare la fond, pronunțată în anul 2018, a venit în contextul în care Vlad Cosma a acuzat în repetate rânduri procurorii DNA Ploieşti, care i-au instrumentat dosarul, că au falsificat probe. Decizia instanţei supreme a fost luată la acel moment cu majoritate de voturi, completul de judecată fiind format din preşedintele Iulian Dragomir, Ştefan Pistol, Ioana Bogdan, Leontina Şerban şi Geanina Arghir.

Procurorii DNA au depus, astfel, contestația în anulare față de soluție, după decizia CCR privind completurile de 5 judecători. Cererea a fost depusă în 25 aprilie, iar primul termen a fost stabilit pentru 11 iunie.

Vlad şi Mircea Cosma au fost trimişi în judecată de către DNA în aprilie 2014, alături de alte două persoane. Vlad Cosma este acuzat de DNA de trafic de influenţă, Răzvan Alexe este cercetat pentru trafic de influenţă şi dare de mită, iar Mircea Cosma şi Daniel Alixandrescu sunt judecaţi pentru luare de mită şi abuz în serviciu.

În primă instanță, fostul președinte CJ Prahova, Mircea Cosma și fostul deputat PSD Vlad Cosma au fost condamnați la 8, respectiv 5 ani de închisoare.