Premierul Viorica Dăncilă a spus, miercuri, la Varşovia, că România îndeplinește criteriile tehnice necesare aderării la Spațiul Schengen și a cerut ca o decizie politică să fie luată cu privire la această temă. Dăncilă a cerut acest lucru, în contextul în care a ”pledat pentru necesitatea ca toate statele membre UE să beneficieze de un tratament egal”.

Dancilă, la AIPACFoto: Guvernul Romaniei

”România va fi în continuare un susținător al proiectului european fondat pe convergență, coeziune și solidaritate între statele membre”, a declarat Dăncilă, la Varșovia, la reuniunea șefilor de Guvern ai statelor din Europa Centrală și de Est care au aderat la Uniunea Europeană după 2004, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Aceasta a pledat, potrivit comunicatului, ”pentru necesitatea ca toate statele membre UE să beneficieze de un tratament egal, nediscriminatoriu în funcție de mărimea teritoriului sau a amplasării geografice. În acest sens, a subliniat faptul că România îndeplinește criteriile tehnice necesare aderării la Spațiul Schengen și a cerut ca o decizie politică să fie luată cu privire la această temă”.

Premierul Viorica Dăncilă a prezentat, totodată, un bilanţ de etapă al Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, evidenţiind finalizarea negocierilor într-un număr de 90 de dosare legislative: Directiva Gazelor Naturale, Directiva privind drepturile de autor pe piaţa unică, Regulamentul privind înfiinţarea autorităţii europene pentru muncă, Pachetul consumatori, Pachetul legislativ privind interoperabilitatea sistemelor informatice ale UE, Regulamentul privind extinderea mandatului Agenţiei Europene pentru Paza Frontierelor şi Garda de Coastă, Pachetul bancar, Pachetul legislativ privind Uniunea Pieţelor de Capital sau modificările aduse Regulamentului privind statutul şi finanţarea partidelor şi fundaţiilor politice europene.

Premierul Dăncilă a insistat, de asemenea, asupra importanței politicii agricole comune și a convergenței plăților directe.

Totodată, prim-ministrul român a evidențiat efectele benefice ale extinderii Uniunii Europene și a arătat că aceasta rămâne cea mai bună modalitate de a demonstra puterea transformatoare a UE. În context, a reafirmat sprijinul României pentru statele candidate și aspiranții la aderare din Balcanii de Vest, promovând principiul extinderii în baza propriilor merite.