Administrația Națională de Meteorologie a emis un nou cod galben de vânt valabil miercuri, 1 mai, între orele 10 și 21.00. Codul vizează 18 județe din sudul, sud-estul și sud-vestul țării, inclusiv litoralul românesc.

HotNews.roFoto: Hotnews

Meteorologii au emis și o prognoză specială pentru Capitală valabilă până la ora 21:00, fiind anunțat vânt cu rafale ce vor atinge viteze de până la 65 kilometri/oră.

Temperatura maximă va fi de 18 grade și trecător vor fi condiții de ploaie. ”Cerul va fi temporar noros, dar numai trecător vor fi condiții de ploaie”, informează Administrația Națională de Meteorologie.

În ceea ce privește codul galben de vânt, la nivel național, în intervalul 10:00- 21:00, vântul va avea intensificări susținute în cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei, Dobrogei, precum și în sudul Moldovei, cu rafale de 55....65 km/h și temporar 70...75 km/h.

Avertizarea este valabilă pentru 18 juudețe, inclusiv Constanța.

De asemenea, hidrologii din cadrul Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor au emis, miercuri, avertizare de cod portocaliu de inundaţii și pe râuri din județele Cluj și Sălaj, până miercuri la ora 16.00.

Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor (INHGA), ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, cedării apei din stratul de zăpadă, a precipitațiilor prognozate şi propagării, se vor produce în continuare scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de inundație pe râurile mici din bazinele hidrografice: Almaș – bazin aferent amonte S.H. Hida, județele Cluj și Sălaj. Avertizarea cod portocaliu de inundaţii a intrat în vigoare la ora 09.30 şi expiră la ora 16.00.

O altă avertizare cod portocaliu de inundații a fost emisă pentru râuri din județele Timiș și Caraș-Severin, valabilă până la ora 18.00.