​Vicepreședintele Comisiei Europene, Jyrki Katainen, a declarat, miercuri, că Uniunea Europeană nu este o vacă de muls, iar atunci când o țară ca Polonia pune sub semnul întrebării statul de drept și democrația liberală acest lucru slăbește întreaga Uniune.

Jyrki Katainen, vicepresedintele CEFoto: Hotnews

Polonia ar trebui să înceteze să trateze UE ca pe o mașină de făcut bani și să își aducă o contribuție mai substanțială în viitor, a spus comisarul european, citat de Reuters.

"UE nu este o mașină de făcut bani sau o vacă de muls. Așteptăm o contribuție mai substanțială din partea Poloniei pentru viitorul Europei”, a spus comisarul, într-o conferință de presă susținută la Varșovia.

Pe de altă parte, vicepreşedintele Comisiei Europene a spus că procedura de activare a Articolului 7 din Tratatul Uniunii Europene, prin care blocul comunitar ar putea sancţiona Polonia pentru încălcarea valorilor statului de drept, nu a avut încă vreun impact asupra comportamentului Varşoviei.

"Situaţia actuală nu este bună deoarece am avut procedura de activare a Articolului 7 în Polonia dar, din nefericire, nimic nu s-a întâmplat", le-a spus el jurnaliştilor în Varşovia. "Am avut un dialog cu o ultimă propunere (pentru un amendament legal din partea Poloniei), nu a existat deloc o consultare cu Comisia. Consultarea nu funcţionează şi a ridicat alte probleme în alte state membre", a adăugat el.

Comisia Europeană a activat Articolul 7 din Tratatul UE împotriva Poloniei la sfârşitul anului 2017 pentru încălcarea persistentă de către Varşovia a regulilor democratice, prima dată când UE a recurs la această procedură. O măsură similară a fost luată de Parlamentul European în cazul Ungariei, în 2018.

Teoretic, procesul ar putea duce la pierderea dreptului de vot în UE al celor două ţări, în practică un astfel de rezultat este puţin probabil dat fiind că este nevoie de majoritate pentru o astfel de decizie.