Meteorologii au emis două atenționări cod galben de ploi și vijelii pentru zilele de marți și miercuri, fiind vizate zeci de județe. În cea mai mare parte a țării, inclusiv pe litoralul, unde de 1 Mai sunt așteptați mii de turiști, vor fi perioade cu ploi torențiale, descărcări electrice și vijelii.

hartaFoto: ANM

Prima atenționare de instabilitate atmosferică accentuată și intensificări ale vântului va fi în vigoare de marți, de la ora 14.00, până în 1 mai, la ora 21.00.

Potrivit meteorologilor, în cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată - averse cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie și căderi de grindină. Cantitățile de apă vor depăși, în perioade scurte de timp sau prin acumulare, 15-25 l/mp. Ploile și vijeliile vor fi mai frecvente și mai intense în nord, nord-est, vest și în centrul țării, iar în a doua parte a zilei de marți și la începutul nopții de marți spre miercuri, în zona Carpaților Meridionali și de Curbură, precum și în Muntenia, Moldova și Dobrogea.

Miercuri, vântul va avea intensificări în majoritatea regiunilor, cu rafale în general între 45 și 55 kilometri la oră.

Cea de a doua atenționare cod galben va fi în vigoare de marți de la ora 15.00 și până miercuri, la ora 10.00.

Meteorologii spun că în noaptea de marți spre miercuri și la începutul zilei de miercuri în Maramureș, jumătatea de nord a Moldovei, Transilvaniei și Crișanei și local în zona de munte, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 25 l/mp și izolat 40-50 l/mp. Județele vizate de codul galben de ploi sunt: Alba, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Cluj, Caraș-Severin, Hunedoara, Harghita, Iași, Maramureș, Mureș, Neamț, Sălaj, Satu Mare, Suceava și Timiș.