Împăratul Akihito a abdicat și a susținut ultimul său discurs adresat națiunii în calitate de monarh, în cadrul unei ceremonii istorice desfășurate la Palatul Imperial din Tokyo. Ceremonia de abdicare a împăratului Akihito a început marţi dimineață cu o serie de procesiuni private, marcând astfel prima renunțare la Tronul Crizantemei înregistrată în ultimele două secole în Japonia.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE: În ultimul său discurs adresat națiunii, purtând haine occidentale, Akihito a spus că dorește pace și prosperitate pentru Japonia și pentru întreaga lume.

"Sunt profund recunoscător poporului care m-a acceptat ca simbol și m-a susținut”, a spus el. ”A fost adevărată binecuvântare”, a mai spus Akihito, mulțumind din suflet poporului.

Evenimentul a debutat marți cu o serie de ritualuri private care au avut loc la Palatul Imperial din Tokyo, potrivit BBC News. Prima parte a ceremoniilor constă în ritualul prin care împăratul aduce la cunoștință abdicarea sa strămoșilor mitologici ai familiei imperiale.

Împăratul, în vârstă de 85 de ani, a primit acceptul pentru abdicare după ce a spus că nu-și mai poate îndeplini atribuțiile din cauza vârstei și a stării de sănătate. El va fi succedat de fiul său, prințul Naruhito, într-o ceremonie care va avea loc miercuri și va marca începutul unei noi ere pentru cea mai veche monarhie din lume.

Împăratul Japoniei nu are putere politică, dar reprezintă un puternic simbol național. De-a lungul domniei sale, împăratul Akihito a fost foarte apropiat de oamenii aflați în suferință, bolnavi sau afectați de dezastre, ceea ce l-a făcut să fie foarte îndrăgit de popor.

Akihito a preluat tronul pe 8 ianuarie 1989 la vârsta de 55 de ani, după moartea tatălui său, împăratul Hirohito, în numele căruia Japonia a luptat şi a pierdut Al Doilea Război Mondial.

Prinţul moştenitor Naruhito, fiul cel mare al împăratului Akihito şi al împărătesei Michiko, va urca pe tronul Japoniei - Tronul Crizantemei - pe 1 mai. Născut pe 23 februarie 1960, a devenit moştenitor al tronului nipon în ianuarie 1989, după decesul bunicului său, împăratul Hirohito. El a primit în mod oficial titlul de Prinţ Moştenitor în cadrul unei ceremonii care a avut loc în februarie 1991.