Botoșănenii care au vrut o carne de miel deosebită pe masă, de Paște, s-au înghesuit să cumpere miei din rasa Karakul. Ei și-au făcut din timp rezervări la Stațiunea de Cercetare a Ovinelor și Caprinelor de la Popăuți, unde se crește această rasă, relatează Mediafax.

miel CaraculFoto: Wikipedia

Rezervările pentru mieii din rasa Karakul, vânduți de Stațiunea de Cercetare a Ovinelor și Caprinelor de la Popăuți, au început încă din luna martie, având în vedere că numărul de animale scoase la vânzare a fost limitat.

Prețul este similar cu cel al mielului românesc, 10 lei kilogramul „în viu”, însă calitatea cărnii este deosebită.

„Din punct de vedere gustativ sunt extraordinari, având în vedere că au un conținut de seu, care, prin modul de preparare, le dă un gust aparte. Ei au un depozit de grăsime la coadă. Această rasă, Karakul de Botoșani, o creștem numai noi, în zona de Nord-Est a țării, nu mai sunt în România sau Uniunea Europeană. Mieii sunt un deliciu, în special pentru zona arabă și, sigur, pentru zona noastră, de nord-est a țării. Carnea, din punct de vedere al texturii, este mult mai consistentă, are o fibră musculară mult mai bine dezvoltată față de rasele autohtone. Rasele specializate pentru producția de carne, în general elimină acel conținut de grăsime, dar nu știu dacă este bine, întrucât într-un fel se prepară un produs în sucul propriu, în seul propriu, așa cum se prepară la noi carnea de Karakul, seu care îi dă un gust aparte”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Ionică Nechifor, directorul Stațiunii de Cercetare a Ovinelor și Caprinelor Popăuți.

Anul acesta, reprezentanții stațiunii de cercetare au scos al vânzare 350 de miei, care s-au epuizat repede.

„Am avut 350 de miei puși în vânzare și nu mai avem nici unul, au fost vânduți toți rapid. Ar merita să fie mai scumpi decât ceilalți miei, însă nu sunt mai scumpi, au fost vânduți cu 10 lei kilogramul viu”, a mai spus Ionică Nechifor.

Rasa de oaie Karakul de Botoșani a rezultat în urma încrucișărilor cu rase din Uzbekistan. Ionică Nechifor spune că oile din această rasă sunt extrem de căutate pentru piei, dar și pentru lâna care este foarte scumpă, deoarece are culori desosebite: alb, roz, până la negru.