România se vede bine din perspectivă elvețiană este concluzia Programului de Cooperare Elvețiano-Român (Fondul Tematic pentru Participarea Societății Civile și Fondul Tematic pentru Parteneriate și Experți) care a susținut 141 de proiecte dezvoltate de societatea civilă, universități și chiar administrații publice locale, toate realizate cu ajutorul unor oameni care reușesc să schimbe România în bine.

Gradina demonstrativa Foto: FDSC

O parte a proiectelor finanțate au îmbunătățit accesul la servicii sociale prin implementarea unui nou sistem de teleasistență pentru îngrijire la domiciliu a persoanelor în vârstă, furnizarea de servicii complementare de îngrijire pentru copiii diagnosticați cu cancer sau promovarea unui mod de viață activ în rândul persoanelor cu dizabilități. Altele au urmărit informarea cu privire la problemele și politicile de sănătate publică, precum prevenirea cancerului de sân și protejarea drepturilor pacienților diagnosticați cu tuberculoză. Proiectele derulate au vizat însă și tematici ce țin de protejarea mediului înconjurător și au contribuit substanțial la conservarea populației de delfini din Marea Neagră, la conștientizarea importanței conservării soiurilor de fructe tradiționale sau a colectării selective.

Proiectul Fundației Civitas pentru Societatea Civilă este un exemplu din cele 141 de proiecte finanțate care a facilitat incluziunea socială a persoanele defavorizate din mediul rural printr-un program inovator de instruire în colectarea și procesarea sustenabilă a plantelor medicinale și aromatice. Astfel, în cadrul proiectului, a fost creat brand-ul „Grădina de plante medicinale în Ardeal” (www.naturalherbs.ro) și s-au promovat activitățile de economie locală și dezvoltare durabilă.

60 de voluntari au fost implicați în identificarea și documentarea a 48 de specii de plante medicinale din zonele respective. Un alt pas important a fost înființarea a două centre de competențe la Locodeni, județul Harghita și la Sic, județul Cluj, dotate cu echipamentul necesar pentru procesare. Mai mult, în Locodeni a fost realizată o grădină demonstrativă, la amenajarea căreia au lucrat persoane cu dizabilități și 45 de voluntari.

Peste 100 de persoane din grupuri vulnerabile au participat la sesiuni de informare cu privire la plantele medicinale, precum și la colectarea lor efectivă. De asemenea, s-au organizat ateliere practice referitoare la plante, dar și la strategii de marketing pentru cei 44 de multiplicatori locali, selectați pentru a disemina informații către comunitățile rurale.

Acest proiect este ca o arcadă între trecut și viitor – cei implicați au învățat cum să redescopere cunoștințe știute dar lăsate în urmă și să le folosească pentru a ameliora probleme sociale actuale din comunitățile rurale.

Info context: Prin Programul de Cooperare Elvețiano-Român – Fondul Tematic pentru Parteneriate și Experți și Fondul Tematic pentru Participarea Societății Civile au fost implementate 141 de proiecte cu valoare totală de 23 de milioane de franci elvețieni, din domenii variate precum sănătate, mediu, cultură, agricultură sau educație. Acestea au implicat peste 350.000 de oameni din 129 de comunități, în cei 9 ani de derulare a programului.