Daniel Barbu, candidat pe a doua poziție din partea ALDE la europarlamentare, a susținut că s-a gândit își retragă candidatura, în contextul punerii sub urmărire penală de către DNA, însă legea nu permite acest lucru în momentul de față. Barbu a fost pus sub urmărire de procurorii DNA în dosarul privind subvențiile alocate PSD de la bugetul de stat.

Daniel BarbuFoto: AGERPRES

”Eu sper ca partidul să nu sufere și șansele sale să nu fie diminuate. În clipa de față legea nu îmi permite să mă mai retrag de pe liste în acest moment. Mi-a trecut prin minte, tocmai ca să nu aduc niciun fel de atingere șanselor partidului, care potrivit celor mai multe sondaje sunt evidente”, a afirmat Daniel Barbu, citat de Mediafax.

Întrebat dacă are în vedere să se retragă după ce obține mandatul de eurodeputat, acesta a răspuns: „Nu, mandatul, dacă îmi va fi încredințat, va fi încredințat de cetățeni și totuși aceștia atârnă mai greu decât procurorii de la DNA”.

De asemenea, chestionat dacă va face un pas în spate, dacă va fi ales europarlamentar, în cazul în care va fi trimis în judecată, Daniel Barbu a replicat: „Să ajungem într-o asemenea nefericită situație, nu îmi doresc. (...) Îndrăznesc să sper, nu în DNA ca instituție, ci în profesionalismul și imparțialitatea procurorilor de caz. De îndată ce va începe faza de probe nădăjduiesc că își vor da seama imediat că nu e cazul să continue pe această linie, pentru că faptele sunt verificabile”.

Daniel Barbu a mai declarat că, pe durata mandatului său la șefia Autorității Electorale Permanente, nu a stopat sau blocat în niciun fel controlul la niciun partid politic, precizând că AEP a decis să se adreseze Curții de Conturi pentru a desfășura un control simultan.

„Astăzi (joi - n.r.) aș vrea să vă vorbesc despre fapte, așa cum au fost evocate ieri într-un comunicat al DNA și așa cum eu le voi putea aduce cu probe și mărturii în fața dvs și pe parcursul săptămânilor care urmează în fața autorităților interesate. Sigur toată declarația poate fi rezumată la o simplă propoziție și anume nu am stopat, oprit, blocat, niciun fel de control, la niciunul din partidele politice pe durata mandatului meu ca președinte al AEP. Un vechi principiu de drept roman spune că trebuie ascultată şi cealaltă parte pentru ca faptele să fie stabilite cu certitudine. Ieri (miercuri - n.r.), DNA a făcut publică propria interpretare a câtorva fapte ce se presupune că s-au întâmplat în mandatul meu de preşedinte al AEP. Iată astăzi (joi - n.r.) ceea ce eu ştiu şi pot proba cu mărturii şi documente despre aceste fapte”, a afirmat Daniel Barbu.

Fostul șef AEP și candidat ALDE pentru alegerile europarlamentare a adăugat că în perioada cât a fost președinte AEP nu a dat dispoziții nici pentru începerea, nici pentru încetarea verificărilor veniturilor și chetuielilor partidelor.

El a mai susținut că s-a întâlnit de câteva ori cu Mircea Drăghici, în anul 2017, dar numai în situații publice, precizând că îl cunoștea pe acesta doar după nume și că nu știa că este trezorierul PSD.

Daniel Barbu (ALDE), fost președinte al AEP a fost pus miercuri sub urmărire penală de procurorii DNA, pentru că în perioada în care era șef al AEP nu a urmărit destinația subvențiilor acordate partidelor politice și că, mai mult, a stopat controalele care se aflau în curs.

Fostul președinte al Autorității Electorale Permanente (AEP), Daniel Barbu, audiat miercuri la DNA în dosarul trezorierului PSD, Mircea Drăghci, a declarat, miercuri, la ieșirea de la DNA, că nu era în atribuțiile sale să demareze controale în instituție, precizând însă că fiecare partid cheltuiește banii cum consideră oportun, potrivit normelor legale.

Pe 18 februarie 2019, Daniel Barbu a demisionat din funcţia de preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente, pentru a candida la alegerile europarlamentare din partea ALDE. Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au extins, luni, urmărirea penală față de Mircea Drăghici, trezorier PSD, cu privire la o altă infracțiune de delapidare.

Procurorii DNA îl acuză pe Drăghici că ar fi scos din patrimoniul partidului un autoturism de lux marca Mercedes Benz, în valoare de 324.800 lei, fără încasarea contravalorii acestuia la momentul înstrăinării.