„În ritmul ăsta, infractorii ce acum îmi zâmbesc pe stradă, pentru că statul nu mă ajută să-i țin acolo unde le este locul, vor trece la nivelul următor”. Este mesajul postat miercuri pe Facebook de procuroarea Antonia Diaconu, în ziua în care Camera Deputaților a adoptat proiectele pentru modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală.

HotNews.roFoto: Hotnews

Antonia Diaconu, care este co-președinte al Asociației „Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor”, arată că „într-o societate ce se confruntă cu o creștere a infracționalității nu se micșorează limitele de pedeapsă, nu se micșorează termenele de prescripție, nu se abrogă infracțiuni, din contră”.

Iată mai jos mesajul postat pe Facebook de procuroarea Antonia Diaconu:

„Îți petreci o bună parte din viața învățând și dând examene, ai parte de multe nopți nedormite și ore peste program, muncești în condiții de stress și unii, mai puțin norocoși, în spații improprii și suprapopulate ( și nu mă refer la penitenciare), vezi, în fiecare zi, răul din oameni în toate formele lui, îți mai neglijezi viața personală, ești bălăcărit aproape seară de seară pe Tv și ești numit în toate felurile, ți se spune și unii cred, abuziv, necompetent, șobolan ... insert here orice adjectiv vehiculat, sunt multe..., te mai cercetează Inspecția Judiciară că ți-ai spus punctul de vedere, ți se mai transmite prin diferite canale de comunicare că ar trebui să stai mai liniștit, dar, te consolezi cu faptul că-ți place munca ta, o faci cu drag, rolul tău în societate e important, iar cei ce greșesc trebuie găsiți și trași la răspundere, însă, atunci când ți se iau toate instrumentele necesare pentru a-ți face treaba, nu te mai consolezi. Și atunci vorbești și explici și arăți și ... ajungi în același loc. Când zici că mai departe nu se poate ajunge, ți se demonstrează, cu încăpățânare, că se poate!!

Într-o societate ce se confruntă cu o creștere a infracționalității, nu se micșorează limitele de pedeapsă, nu se micșorează termenele de prescripție, nu se abrogă infracțiuni, din contră. Nu se dă cu pietre în oamenii ce încearcă, efectiv din răsputeri, să-și facă în continuare treaba, ei sunt ajutați, spre binele tuturor.

În ritmul ăsta, infractorii ce acum, îmi zâmbesc pe stradă, pentru că statul nu mă ajută să-i țin acolo unde le este locul, vor trece la nivelul următor.

Acolo vrem să ajungem?

Pentru că, regret să vă informez, am ajuns deja”.

Șeful Parchetului Constanța: Modificările le Codurile penale duc clar la îngreunarea luptei împotriva infracționalității

Un alt procuror, Viorel Teliceanu, șeful Parchetului Judecătoriei Constanța, a comentat pentru HotNews.ro impactul modificărilor aduse Codurilor penale, spunând că acestea vor duce clar la îngreunarea luptei împotriva infracționalității.

"Avem o dată o scădere a pedepselor, raportat la Codul penal anterior, și acum mai avem o scădere și a termenelor de prescripție. Adică răspunderea penală ajunge să fie din ce în ce mai îngreunată. Este evident că cineva are un interes", a declarat șeful Parchetului Constanța.

El a vorbit și despre modificări care nu au fost declarate neconstituționale, dar care îngreunează tragerea la răspundere a celor care au săvârșit fapte penale grave, un exemplu fiind introducerea unui termen de un an în care se poate face un denunţ.

"Prin toate aceste modificări se creeză mecanisme juridice, nu neapărat neconstituționale, care duc la înregunarea luptei împotriva infracționalității", a mai spus procurorul.

Reacția Comisiei Europene, după modificarea Codurilor penale: Vom analiza cu atenție măsurile adoptate înainte de a decide următoarele etape