Primăriile vor putea aloca bani de la buget pentru organizarea de evenimente și târguri pentru Ziua națională a vinului și a gastronomiei, care se va sărbători în ultima duminică a lunii octombrie, potrivit unei legi promulgate astăzi de președintele Klaus Iohannis.

Excelenta in gastronomieFoto: Hotnews

Iohannis a semnat decretul de promulgare a legii pentru instituirea „Ziua naţională a gastronomiei şi a vinului românesc”, inițiată, printre alții, de Liviu Dragnea.

”Se instituie Ziua națională a gastronomiei și a vinului românești, în prima duminică a lunii octombrie”, prevede articolul 1 al proiectului legislativ.

O altă prevedere arată că „Ziua națională a gastronomiei și a vinului românești poate fi sărbătorită de către autoritățile administrației publice centrale și locale, și celelalte instituții ale statului, de către persoane fizice sau juridice prin organizarea și participarea la programe și manifestări cu caracter social sau științific, în scopul de a aprecia și promova obiceiurile și produsele tradiționale românești”.

Autoritățile administrației publice centrale și locale pot contribui la organizarea acțiunilor prevăzute la alin.(1), prin acordarea de sprijin logistic și pot aloca fonduri din bugetele proprii în limita alocațiilor bugetare aprobate.

De asemenea, „în sensul prezentei legi, prin vin românesc se înțelege vinul obținut din struguri proveniți în proporție de 100% din România și care are inscripționat pe etichetă drapelul României”.