Liderul nord-coreean Kim Jong un a sosit miercuri la Vladivostok pentru primul summit cu președintele rus Vladimir Putin, fiind de așteptat să încerce obținerea sprijinului din partea Kremlinului în condițiile în care negocierile cu SUA privind programul de denuclearizare sunt sub semnul întrebării, relatează Reuters.

Vladimir PutinFoto: en.kremlin.ru

Deja celebrul tren blindat al dictatorului nord-coreean a sosit în gara din Vladivostok, cel mai mare port al Rusiei la Oceanul Pacific, la capătul unei călătorii de câteva ore.

Cu o ușoară întârziere, Kim Jong Un și-a făcut apariția, coborând pe peron, direct pe covorul roșu, zâmbind în fața camerelor de filmat.

Cu puțin timp înainte de sosirea în prima sa vizită în Rusia, liderul nord-coreean declara pentru televiziunea de stat rusă că speră că discuțiile cu Putin vor fi un succes.

”Sper că vom putea discuta probleme concrete despre negocierile privind pacea în peninsula coreeană și despre relațiile noastre bilaterale”, a declarat acesta.

Kim Jong un va avea discuții cu Putin, joi, la un campus universitar, situat pe o insulă, în apropierea portului. Va fi primul summit dintre cei doi, care are loc la două luni distanță de cel de-al doilea summit pe care dicatorul nord-coreean l-a avut cu președintele american Donald Trump, în Vietnam.

Reuniunea de atunci cu Trump s-a soldat cu un eșec, cei doi părăsind reuiunea, fără niciun fel de acord, în condițiile în care Trump a refuzat să ridice toate sancțiunile impuse Coreei de Nord, așa cum ceruse Kim Jong un, la schimb cu finalizarea programului de denuclearizare.