În jur de 20 de muncitori de la fabrica Electrolux din Satu Mare, aflaţi în cea de-a opta săptămână de grevă, au ajuns marți după-amiază la Ambasada Suediei din București. Ei au protestat în fața sediului reprezentanței diplomatice, acuzând relații de muncă de tip feudal și amenințând că vor merge la Stockholm.

HotNews.roFoto: Hotnews

Angajații de la Electrolux au plecat luni Satu Mare, iar marți au ajuns la București, unde au pichetat Ambasada Suediei, pentru a atrage atenția asupra modului în care conducerea companiei suedeze Electrolux îşi tratează muncitorii. Ei sunt deciși să ajungă până la Stockholm, "pentru ca cei de acolo să afle ce principii are de fapt firma Electrolux".

"În România există oameni care mor de foame muncind într-o firmă suedeză, care câștigă sute de milioane de pe urma muncii lor. Electrolux promovează relații de muncă de tip feudal. O firmă imensă care refuză să adauge 2 lei în plus pe oră la salariile muncitorilor din România”, spun angajații fabricii din Satu Mare, care cer o creştere salarială de 2 lei în plus pe oră.

Potrivit liderului Cartel ALFA, Bogdan Hossu, sindicatul cere o altă distribuire a aceleiași sume, care ar presupune o cheltuială identică pentru fabrică, dar pentru cei mai mulți dintre muncitorii cu salarii mici ar însemna o creștere substanțială a venitului.

Sindicaliștii au trimis Ambasadei Suediei o scrisoare în care îi cer să intervină în acest conflict de muncă.

"Inflexibilitatea conducerii locale a companiei, lipsa dialogului social semnificativ, acțiunile îndreptate împotriva muncitorilor și a reprezentanților acestora, în schimbul identificării unor soluții, au prelungit această dispută de muncă peste orice perioadă rezonabilă. [...] În orice stat, muncitorii au dreptul să fie tratați corect și cu respect, ceea ce, din păcate, conducerea Electrolux România nu reușește să facă. În timp, acest comportament îndepărtează lucrătorii din țară”, spun sindicaliștii în scrisoarea transmisă Ambasadei Suediei.

Greva de la Electrolux a început în 4 martie, pe o perioadă nedeterminată. Potrivit sindicaliştilor, muncitorii cer o creştere salarială de 350 de lei, adică 2 lei pe oră.