Comisia parlamentară condusă de Florin Iordache a dat raport favorabil, marți, modificărilor la Codul de procedură penală și a decis să rămână în forma iniţială mai multe articole criticate de opoziţie, pe motiv că nu au fost atacate sau nu au fost declarate neconstituţionale de către Curtea Constituţională. De asemenea, a fost adoptat și raportul pe Codul penal, fiind respinse toate amendamentele opoziției. Comisia s-a reunit din nou marți într-o ședință dedicată modificărilor la Codurile penale, planul puterii fiind de a trimite toate schimbările pe care le dorește la legile justiției în plenul Camerei Deputaților miercuri.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE 19.25 Iordache: Ne vom întâlni joi cu Comisia de la Veneția să discutăm punctual pe legile justiției / Până intră Parlamentul în vacanţă, preşedintele va fi obligat să promulge modificările la Codurile penale

UPDATE 18:10 A fost adoptat și raportul pe Codul penal / Au fost respinse toate amendamentele opoziției

Comisia specială a aprobat și raportul la proiectul de modificare a Codului penal în forma adoptată de Senat, nefiind acceptat niciun amendament al opoziţiei. Proiectul urmează să intre miercuri în dezbaterea şi votul Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Raportul a fost adoptat cu 12 voturi "pentru", 6 "împotrivă" şi două abţineri.

Proiectul a fost discutat şi săptămâna trecută în Comisia specială şi apoi adoptat de Senat, dar din punct de vedere procedural acesta trebuie să intre din nou în dezbaterea Comisiei speciale pentru a fi dezbătut şi votat de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.

Raportul a rămas în forma Senatului, unde s-a decis eliminarea mai multor prevederi din forma iniţială a legii care au fost declarate neconstituţionale de către CCR. De asemenea, au rămas în forma iniţială mai multe articole criticate de opoziţie, pe motiv că nu au fost atacate sau nu au fost declarate neconstituţionale de CCR.

Unul dintre acestea se referă la reducerea termenelor de prescripţie a pedepselor. Astfel, termenele de prescripţie a răspunderii penale vor fi: de 8 ani, faţă de 10 ani în legea în vigoare, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 20 de ani; şi de 6 ani, în loc de 8 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani. Un alt text se referă la abrogarea articolului referitor la neglijenţa în serviciu.

O altă modificare prevede introducerea unui termen de un an în care se poate face un denunţ. "Mituitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta, dar nu mai târziu de un an de la data săvârşirii acesteia", se menţionează în proiect.

UPDATE 16:58Raportul privind modificarea codului de procedură penală a fost adoptat. Continuă dezbaterile pe Codul penal.

Comisia Iordache a decis să rămână în forma iniţială mai multe articole criticate de opoziţie, pe motiv că nu au fost atacate sau nu au fost declarate neconstituţionale de către Curtea Constituţională.

Comisia specială a decis să rămână în forma iniţială mai multe articole criticate de opoziţie, pe motiv că nu au fost atacate sau nu au fost declarate neconstituţionale de către CCR. Unul dintre aceste articole se referă la interzicerea, în cursul urmăririi penale şi al judecării cauzei, a comunicărilor publice şi a declaraţiilor publice, precum şi furnizarea a altor informaţii, direct sau indirect, provenind de la autorităţi publice referitoare la faptele şi persoanele ce fac obiectul acestor proceduri. Persoanele din cadrul autorităţilor publice nu se pot referi la persoanele suspectate sau inculpate ca şi cum acestea ar fi vinovate decât în cazul în care există o hotărâre definitivă de condamnare cu privire la acele fapte.

Comisia a eliminat din forma iniţială a proiectului de modificare a Codului de procedură penală mai multe texte, printre care articolul 8 alineatul (2) care prevede: "Orice persoană are dreptul la un proces echitabil, la judecarea cauzei de un judecător imparţial şi independent. Repartizarea tuturor cauzelor către judecători se face aleatoriu".

A fost eliminat şi textul de la articolul 10, care prevedea că "organele de urmărire penală şi instanţele de judecată sunt obligate să asigure subiecţilor procesuali principali şi avocatului timpul necesar pregătirii apărării, care nu poate fi mai mic de 3 zile, cu excepţia luării sau judecării măsurilor preventive, când termenul nu poate fi mai mic de 4 ore şi înlesnirile necesare pregătirii apărării, prin punerea la dispoziţie şi comunicarea întregului material de urmărire penală în formă electronică. Termenele curg de la momentul la care organele de urmărire penală sau instanţa de judecată comunică părţilor măsura luată".

S-a renunţat şi la textul care stipula că acţiunea penală se pune în mişcare şi se exercită când există probe din care rezultă indicii temeinice că o persoană a săvârşit o infracţiune şi nu există cazuri care împiedică punerea în mişcare sau exercitarea acesteia şi s-a revenit la forma actuală a Codului de procedură penală - acţiunea penală se pune în mişcare în cazul în care există "probe din care rezultă presupunerea rezonabilă".

Toate amendamentele opoziţiei au fost respinse. Raportul comisiei urmează să intre miercuri în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, for decizional. Proiectul a trecut de Senat în decembrie 2018.

UPDATE 14:49 Încep dezbaterile pe fond.

UPDATE 14:36 Alina Gorghiu a cerut o amânare pentru a aștepta vizita Comisiei de la Veneția. ”Să asteptăm să vină Comisia de la Veneția ca Mesia?, a spus Iordache, susținând că reprezentanții Comisiei de la Veneția vin pentru a discuta despre legile Justiției, nu despre codurile penale.

Propunerea Alinei Gorghiu a fost respinsă.

UPDATE 14:27 Opoziția critică graba și calitatea mdificărilor impuse de PSD. „Comisia și-a ratat obiectivul stabilit prin hotărârea Parlamentului”, a declarat senatoarea PNL Iulia Scântei. „Noi chiar ne-am atins obiectivul, să modificăm în acord cu deciziile Curții. Cu sau fără votul dvs. o să le adoptăm”, i-a replicat Florin Iordache.

UPDATE Florin Iordache, către parlamentarii din opoziție: Eu vă demonstrez că articolele declarate constituționale din Codul penal și din Codul din procedură penală vor fi adoptate din nou, astfel încât după Paște să aveți de lucru și să le atacați din nou.

UPDATE - Ședința comisiei Iordache a început la ora 14.00.

Decizia PSD a trece cât mai repede modificările dorite vine în contextul unei vizite în România a unei delegații a Comisiei de la Veneția care va discuta, săptămâna aceasta, cu reprezentanții autorităților române din domeniul Justiției despre modificarea legilor Justiției și intenția PSD-ALDE de modificare a codurilor penale.

Senatul a adoptat săptămâna trecută modificările care au trecut de Curtea Constituțională, referitoare, printre altele, la reducerea termelor de prescripție, abrogarea infracțiunii de neglijență în serviciu și limitarea la un an a perioadei pentru denunț.

Pentru a le trece mâine și de Camera Deputaților, puterea are nevoie și de alte voturi, în condițiile în care nu are majoritatea decât cu ajutorul parlamentarilor minorităților și UDMR.

Opoziția a acuzat că toate modificările au fost făcute pentru a-l scăpa pe Liviu Dragnea de închisoare. Printre modificări se numără abrogarea unuia dintre articolele de lege în baza cărora a fost condamnat Dragnea în primă instanță, reducerea termenelor de prescripție și de denunț și abrogarea articolului privind neglijența în funcție.

Comisia Iordache și-a reluat activitatea săptămâna trecută după ce dorința liderului PSD de a obține modificările dorite la legile justiției prin ordonanțe de urgență nu s-a concretizat.