”Vestele galbene" au provocat mici incendii pe străzile din Paris, iar poliția a intervenit cu gaze lacrimogene în timpul celui de-al 23-lea weekend de manifestaţii din capitala franceză, relatează Mediafax. Unii dintre manifestanți sunt supărați că eforturile de reconstruire a catedralei Notre-Dame eclipsează mișcarea lor de protest.

Protest al Vestelor galbeneFoto: Captura YouTube

Potrivit poliției din Paris, autoritățile au reținut 126 de persoane sâmbătă după-amiază și au controlat prin sondaj peste 11.000 de persoane care încercau să intre în capitală pentru a lua parte la protestele de sâmbătă.

Poliția a folosit gaze lacrimogene pe fondul tensiunilor de la un marş la care au participat câteva mii de persoane care se deplasau de la Ministerul Finanțelor, către Place de la Republique, în estul Parisului.

Protestatarii au provocat o serie de mici incendii, dar pompierii au intervenit rapid pentru stingerea flăcărilor.

O mașină, câteva motociclete și mai multe baricade au fost incendiate în estul Parisului, protestul degenerând în violențe împrăștiate. Pompierii din Paris se luptă cu mai multe incendii mici, dar impresionante, care au loc în Place de la Republique.

Mirosul de gaze lacrimogene amestecat cu fum negru face ca aerul să fie greu respirabil. Televiziunea franceză a arătat imagini cu medici voluntari care tratau un protestatar îmbrăcat în galben întins pe pământ.

Marșul este unul dintre multele acțiuni de protest care vor avea loc sâmbătă la Paris și în alte orașe franceze. Protestatarii sunt supărați de taxele ridicate și de nedreptatea economică.

Unii dintre aceştia sunt, de asemenea, frustrați că efortul de a salva catedrala Notre Dame, afectată de incendiu, eclipsează revendicările mișcării vestelor galbene.