Ludovic Orban spune că PNL a oferit Curţii Constituţionale posibilitatea de a evita o pronunţare pe o temă extrem de delicată, cum este sesizarea depusă de Florin Iordache pe tema completurilor specializate de 3 judecători de la instanța supremă. El susține că CCR poate evita pronunțarea dacă analizează și dă o soluție favorabilă sesizării PNL privind articolul din Regulamentul Camerei Deputaților în baza căruia Iordache a depus cererea la Curtea Constituțională.

Ludovic OrbanFoto: AGERPRES

Liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat vineri, la Slatina, că salută decizia Curţii Constituţionale de a amâna pronunţarea asupra sesizării depuse de vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache și a cerut CCR să se pronunţe favorabil asupra sesizării PNL referitoare la delegarea atribuţiilor constituţionale ale preşedintelui Camerei Deputaţilor către vicepreşedinţi.

"Curtea Constituţională a luat decizia de amânare a pronunţării asupra sesizării depuse de vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, în numele preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, privitor la neconstituţionalitatea completurilor de trei. Salutăm decizia Curţii Constituţionale de amânare a pronunţării asupra acestei speţe şi solicităm Curţii Constituţionale să se pronunţe favorabil asupra solicitării formulate de PNL, şi anume aceea de a nu permite delegarea atribuţiilor constituţionale ale preşedintelui Camerei Deputaţilor către vicepreşedinţi", a declarat Ludovic Orban, citat de Agerpres.

El consideră că printr-o decizie favorabilă la sesizarea PNL, Curtea Constituţională ar putea evita pronunţarea la sesizarea depusă de Florin Iordache.

"PNL, pentru a oferi Curţii Constituţionale posibilitatea de a evita o pronunţare pe o temă extrem de delicată şi de spinoasă, cum este sesizarea depusă de Florin Iordache, a pus la dispoziţia Curţii Constituţionale instrumentul procedural, constituţional, pentru a nu analiza această solicitare, pentru că, din punctul nostru de vedere, atribuţiile constituţionale ale preşedintelui Camerei Deputaţilor sau Senatului, nu pot fi delegate către vicepreşedinţi şi, cu atât mai puţin, nu poate vicepreşedintele Camerei Deputaţilor să exercite o atribuţie constituţională a preşedintelui Camerei Deputaţilor, atunci când sesizarea se reflectă strict la interesul personal a lui Liviu Dragnea", a adăugat Orban.

Preşedintele PNL mai spune că CCR trebuie să înţeleagă foarte clar că nu poate să accepte să acţioneze în interesul unui singur om - Liviu Dragnea - şi că are la dispoziţie sesizarea liberalilor.

"Toată lumea ştie că acest conflict juridic de natură constituţională între autorităţi, invocat de Florin Iordache, are un singur scop şi anume acela de a duce la anularea deciziei luate de completul de fond de trei judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin care a fost condamnat Liviu Dragnea. Ori Curtea Constituţională trebuie să înţeleagă foarte clar că nu poate să accepte ca să acţioneze în interesul unui singur om şi că are la dispoziţie sesizarea Partidului Naţional Liberal, care, repet, va fi judecată pe data de 7 mai şi care solicită Curţii Constituţionale să nu considere constituţională delegarea unor atribuţii constituţionale ale preşedintelui Camerei Deputaţilor către un vicepreşedinte al Camerei", a mai spus Orban.

PNL a sesizat CCR să se pronunțe „asupra delegării de competențe pe care poate să o facă președintele către vicepreședinți”, în contextul în care plângerea pe completuri a fost făcută de Florin Iordache în perioada cât a avut delegate atribuțiile de către Liviu Dragnea. CCR va discuta această sesizare în 7 mai.

Curtea Constituţională a amânat vineri, pentru 20 mai, decizia asupra sesizării vicepreședintelui Camerei Deputaților, Florin Iordache, pe tema constituirii completurilor specializate în cazurile de corupție de la instanța supremă. Data coincide cu cea stabilită de Curtea Supremă pentru dosarul în care Liviu Dragnea este judecat și pentru care a fost condamnat, în primă instanță, la trei ani și jumătate de închisoare cu executare.