Fostul deținut politic Iulius Filip, pe care actualul procuror general Augustin Lazăr ar fi refuzat să îl elibereze condiționat, ar putea deveni cetățean de onoare al Capitalei. Consilierii ALDE din Consiliul General al Municipiului București (CGMB) au propus un proiect care prevede acordarea acestei distincții disidentului anticomunist, menționându-se și că acestuia s-a refuzat eliberarea condiționată din penitenciarul de la Aiud.

Iulius FilipFoto: Captura

Ședința CGMB va avea loc miercuri.

În 1981, Iulius Filip a trimis pe adresa Comitetului Central al PCR un pamflet adresat lui Nicolae Ceaușescu, intitulat "Vis și spreanță", care se încheia cu versurile "Laude, minciuni și vorbe, cu ele mereu ne-ați dus/ Dar acum sosit-a clipa pentru-al lor sfârșit și-apus". A fost arestat în 3-5 martie 1981 și anchetat, iar în 15 martie a fost trecut în rezervă pentru fapte incompatibile cu statutul de cadru militar, se arată în proiectul de hotărâre.

Cei patru consilieri ALDE inițiatori ai acestui proiect mai spun că Iulis Filip a fost condamnat la închisoare și ulterior i s-a refuzat eliberarea condiționată.

"Iulius Filip a încercat de două ori să fie eliberat condiționat, deoarce întrunea condițiile. Cu toate acestea, Iilius Filip nu a fost lăsat liber. Iar asta întrucât Comisia de liberare condiționată a decis că Filip nu a dat dovezi temeinice de îndreptare și că a continuat acțiunile subversive împotriva orânduirii socialiste, a regimului comunist și a Republicii Socialiste România”, se menționează în proiectul de hotărâre.

În ultimele săptămâni, Iulius Filip a intrat în atenția opiniei publice după ce Augustin Lazăr a fost acuzat că ar fi respins eliberarea condiționată a acestuia, la mijlocul anilor 80, când actualul procuror general conducea comisia de propuneri pentru liberare din Penitenciarul Aiud.