Peste 500 de angajați din Ministerul de Interne dețin titlul de doctor, iar instituția le plătește lunar sporuri de peste 550.000 de lei. Ministrul de Interne, Carmane Dan, a anunțat, vineri, că va modifica ordinul prin care angajații cu titlul de doctor primesc spor de doctorat, spunând că nu i se pare normal ca un agent care lucrează în zona operativă și are titlu de doctor în mecanică să primească acest beneficiu.

HotNews.roFoto: Hotnews

"În contextul demarării procesului de evaluare a lucrărilor de doctorat de la Academia de Poliție, am considerat că impunerea unor norme de integritate față de angajații care primesc acest spor nu se poate limita numai la cei care și-au obținut doctoratele în Academia de Poliție. În acest sens, am inițiat modificarea ordinului de ministru prin care ne vom asigura că toți cei peste 500 de angajați care dețin titlul de doctor și care primesc sporul de doctorat respectă condiția prevăzută de legea 153/2017 și anume că își desfășoară activitatea în domeniul pentru care dețin respectivul titlu", a declarat, vineri, Carmen Dan.

Ea a spus că nu i se pare normal ca, de exemplu, un polițist care lucrează în zona operativă și are titlu de doctor în mecanică să beneficieze de acel spor de doctorat plătit de minister.

"Mi se pare corect ca instituția să plătească sporul de doctorat dacă studiile respectivului angajat pot fi valorificate în munca pe care acesta o prestează pentru instituție. (...) Angajatorul nu poate plăti însă faptul că un angajat își finalizează doctoratul într-un domeniu care nu are nicio legătură cu activitatea pe care el o prestează", a completat Carmen Dan.

Potrivit acesteia, Ministerul de Interne plătește pentru sporurile pentru doctorat peste 550.000 de lei lunar.

Comisia de Etică și Deontologie Universitară din Academia de Poliţie ''Alexandru Ioan Cuza'' a fost sesizată pentru 60 de teze de doctorat susținute din 2011 și până în prezent. La acestea se adaugă și tezele de doctorat aparținând întregii conduceri a Academiei de Poliție.

Potrivit lui Carmen Dan, în aproape șase luni au fost evaluate și s-au emis puncte de vedere pentru doar șase lucrări de doctorat. În replică, Mihai Marcoci, prorector şi purtător de cuvânt al Academiei de Poliţie ''Alexandru Ioan Cuza'', a declarat, pentru Mediafax, că cele șase teze au fost verificate în 17 zile, nu în șase luni de zile.

PresOne a scris, în 25 martie, că rectorul Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza" din Bucureşti, Adrian Iacob, a plagiat aproape 70% din teza de doctorat. De asemeneea, Emilia Șercan a semnalat, în PressOne, în luna ianuarie, că chestorul principal de poliție Cătălin Alexandru Ioniță, director al Direcției Generale Anticorupție (DGA) din Ministerul Afacerilor Interne, a plagiat întreaga sa teză de doctorat.