Parchetul General respinge "orice potențiale imixtiuni în desfășurarea urmăririi penale" în dosarul privind violențele de la mitingul din 10 august, precum și acuzațiile referitoare la tergiversarea administrării probelor de către procurori, susținând, din nou, că documentele cerute au fost declasificate doar parţial. Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a susținut că Parchetul este singurul responsabil pentru întârzierea anchetei și că MAI a declasificat documentele necesare.

Violente la protestul din 10 augustFoto: Agerpres

Parchetul General a reacționat după ce ministrul Carmen Dan a susținut că Ministerul de Interne a înaintat Parchetului toate documentele declasificate total sau parţial referitoare la evenimentele din 10 august 2018, iar procurorii ar trebui să "caute vinovăţii pe baza probelor, şi nu scuze".

Parchetul a transmis, printr-un comunicat de presă, că în dosarul privind incidentele violente din 10 şi 11 august 2018 din Piaţa Victoriei, aflat pe rolul Secţiei parchetelor militare, se derulează în continuare urmărirea penală în legătură cu organizarea, conducerea și modul de intervenţie a forţelor de ordine din Jandarmerie împotriva manifestanţilor.

Procurorii spun că au fost audiaţi martori şi victime, unele depunând înscrisuri şi acte medicale, au fost administrate, în parte, probatoriile solicitate de acestea şi au fost vizionate imagini înregistrate în timpul evenimentelor, activităţi care se desfăşoară în continuare.

Parchetul General menţionează că procurorii militari au făcut demersuri pentru desecretizarea documentelor întocmite de structurile care au avut atribuţii şi au intervenit în 10 august 2018, respectiv a documentelor care au stat la baza planificării, organizării şi executării misiunii, emise de Jandarmerie și de structurile subordonate din Ministerul de Interne.

"Precizăm că aceste documente au fost declasificate parţial sau şi-au menţinut nivelul de clasificare şi doar o parte dintre aceste documente au fost declasificate şi înaintate organelor de urmărire penală pentru a fi avute în vedere la soluţionarea cauzei", precizează reprezentanţii Parchetului.

Ministerul Public "respinge orice potenţiale imixtiuni în desfăşurarea urmăririi penale în această cauză, precum şi acuzaţiile referitoare la tergiversarea administrării probatoriului de către procurori".

Carmen Dan a declarat, vineri, că, în urma solicitării Parchetului General, de a declasifica 8 documente legate de violențele din 10 august, a fost constituită o comisie și, din totalul de opt documente clasificate, doar unul nu a fost declasificat. Ea a mai susținut că orice demers venit din partea Parchetului în sensul acuzării Ministerului de Interne pentru nefinalizarea anchetei va fi luat drept "susceptibil de neadevăr”.

Carmen Dan s-a plâns că este întrebată ce se mai întâmplă cu dosarul 10 august și a susținut că "toată lumea trebuie să înțeleagă că nu MAI trebuie să răspundă la această întrebare, ci Parchetul Militar".

"MAI s-a achitat de toate responsabilitățile pentru ca acest dosar să se finalizeze. Recomand Parchetului General să caute vinovății pe baza probelor, și nu scuze”, a adăugat ministrul.

La protestul din 10 august 2018 din Piaţa Victoriei, Jandarmeria a intervenit în forță, iar zeci de oameni au fost răniți.

În acest dosar au fost puși sub acuzare Cătălin Sindile şi Sebastian Cucoş, actualul şi fostul şef al Jandarmeriei Române, conducerea Jandarmeriei București (Laurențiu Cazan), dar și Mihai Dan Cirică, secretar de stat în MAI. Faptele sunt complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă. De asemenea, au fost puși sub acuzare și mai mulți protestatari, pentru ultraj.