Iohannis cere Parlamentului reexaminarea legii privind secția de investigare a magistraților, în acord cu recomandările forurilor europene

de DG     HotNews.ro
Vineri, 19 aprilie 2019, 16:15 Actualitate | Esenţial


Klaus Iohannis
Foto: Presidency.ro
​Președintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului spre reexaminare legea de aprobare a OUG 90/2018 privind operaționalizarea secției de investigare a magistraților, cerând punerea textului în acord cu recomandările cuprinse în raportul MCV, observațiile Comisiei de la Veneția și cu recomandările GRECO. Președintele mai argumentează și prin nevoia de a evita haosul legislativ în domeniu.

Astfel, în cererea de reexaminare, președintele arată că, după emiterea OUG 90/2018, Guvernul a adus mai multe modificări printr-o serie de ordonanțe de urgență. Parlamentul ar trebui să analizeze legea în contextul celorlalte acte normative emise ulterior pentru a asigura unitatea și coerența cadrului legislativ.

”Având în vedere că dispozițiile ce reglementează organizarea și funcționarea SIIJ au fost modificate și completate în ce privește încadrarea procurorilor din cadrul SIIJ, ulterior adoptării OUG nr. 90/2018, succesiv, prin OUG nr. 92/2018 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul justiției, prin OUG nr. 7/2019 privind unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul Național al Magistraturii, formarea profesională inițială a judecătorilor și procurorilor, examenul de absolvire a Institutului Național al Magistraturii, stagiul și examenul de capacitate al judecătorilor și procurorilor stagiari, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară și Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, respectiv prin OUG nr. 12/2019 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul justiției - toate aflate în procedură legislativă - apreciem că, pentru respectarea principiilor clarității și previzibilității normelor juridice, se impune o abordare unitară din partea Parlamentului cu privire la aceste ordonanțe de urgență”, se arată în cererea șefului statului.

Dincolo de necesitatea unei viziuni unitare asupra soluțiilor legislative referitoare la SIIJ, Iohannis subliniază că procedurile legislative aflate în derulare cu privire la ordonanțele de urgență mai sus menționate reprezintă cel mai potrivit context pentru Parlamentul României de a respecta recomandările forurilor europene.

”Astfel, în ceea ce privește Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție, atât prin ultimul raport MCV, cât și prin opiniile Comisiei de la Veneția pronunțate cu privire la modificările aduse legilor justiției, au fost formulate ample observații ce privesc înființarea, dar și modul de funcționare al acestei secții. Or, prin prisma dispozițiilor art. 148 alin. (4) din Constituție, potrivit cărora <<Parlamentul, Președintele României, Guvernul și autoritatea judecătorească garantează aducerea la îndeplinire a obligațiilor rezultate din actul aderării și din prevederile alin. (2)>>, considerăm că aceste documente ale organismelor europene, inclusiv rapoartele GRECO, nu pot fi ignorate de Parlamentul României”, mai argumentează președintele.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1202 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by