Liderul UDMR Kelemen Hunor consideră că Augustin Lazăr a făcut bine când să facă pasul înapoi și să iasă la pensie, sugerând că acesta a făcut compromisuri în perioada comunistă pentru a avansa în carieră, compromisuri pe care alte milioane de români au refuzat să le facă.

Kelemen HunorFoto: Agerpres

Kelemen Hunor a mai declarat, la RFI, că este de acord cu fostul procuror-șef al DNA, judecătorul CCR Daniel Morar, care a anunțat că renunță la premiul GDS în semn de protest față de acordarea acestei distincții și lui Augustin Lazăr, acuzat că ar fi refuzat eliberarea condiționată a disidentului anticomunist Iulius Filip. Morar spune că Lazăr ”nu a fost nici torționar, dar nici inocent”.

”Haideți să punem între paranteze persoana domnului Lazăr. În comunism și securiștii au respectat legea, dar acest lucru nu înseamnă că au fost oameni buni. Și poliția politică a respectat legea, legea de atunci. Domnul Augustin Lazăr face bine că se retrage. Sunt, de data aceasta, 100% de acord cu Daniel Morar. Am citit scrisoarea deschisă. Eu nu-l cunosc pe dl Morar, dar ceea ce a scris el acolo e ceea ce cred și eu despre acest caz și despre toate cazurile legate de atitudinea unor magistrați, polițiști sau oameni care au avut un rol mai mic sau mai mare în susținerea disctaturii comuniste”, a susținut Kelemen Hunor la RFI.

Liderul UDMR acuză compromisurile făcute de Lazăr: ”Domnul Lazăr în acea perioadă era un om extrem de tânăr și un om extrem de ambițios. În această țară, în acea perioadă erau încă vreo 18-19 milioane de oameni ambițioși și tineri. Nu toți au făcut astfel de compromisuri doar pentru carieră”.

Președintele Klaus Iohannis a semnat vineri decretul de pensionare a procurorului general Augustin Lazăr.