Președintele Klaus Iohannis a semnat vineri decretul pentru eliberarea din funcție a procurorului general Augustin Lazăr, care se pensionează. Lazăr, pe care Tudorel Toader a încercat să îl revoce încă de anul trecut, și-a depus cererea de pensionare pe fondul scandalului generat de acuzațiile că a refuzat eliberarea unui deținut politic.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 19 aprilie, decretul privind eliberarea din funcția de procuror a domnului Augustin Lazăr, procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție, la data de 27 aprilie 2019 - pensionare", a anunțat Administrația Prezidențială.

Augustin Lazăr și-a depus cererea de pensionare miercuri, iar joi Secția de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii i-a admis solicitarea și a trimis-o președintelui Iohannis. 27 aprilie este chiar în ziua în care se încheie mandatul lui Augustin Lazăr la Parchetul General.

Augustin Lazăr - pe care Tudorel Toader a încercat fără succes să îl revioce încă din 2018 - și-a depus candidatura pentru un nou mandat de 3 ani la șefia Parchetului General, însă a fost respins de Toader.

El a anunțat că se pensionează pe fondul scandalului generat de acuzațiile că a refuzat de două ori eliberarea condiţionată a disidentului anticomunist Iulius Filip, închis la Aiud în anii 80. La vremea respectivă, Lazăr era procuror în Comisia de liberare condiţionată a Penitenciarului Aiud. Actualul procuror general a explicat că atribuțiile sale erau doar să constate dacă cei care cereau eliberarea condiționată și-au făcut fracția de pedeapsă, conform legii, și că nu decide eliberarea sau nu a deținuților.