20 mai, data stabilită astăzi de Curtea Constituțională pe sesizarea privind completurile specializate, coincide cu cea stabilită de instanța supremă pentru dosarul în care Liviu Dragnea este judecat și pentru care a fost condamnat, în primă instanță, la trei ani și jumătate de închisoare cu executare. Fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean spune că este "un joc stupid" între judecătorii constituționali și cei ai instanței supreme și că CCR nu avea absolut niciun motiv să amâne pentru a treia oară tranșarea cazului.

Augustin ZegreanFoto: Digi 24

Augustin Zegrean crede că, atunci când au stabilit termenul de 20 mai în dosarul lui Dragnea, judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție și-au calculat că dacă CCR pronunță decizia astăzi, exact la acea dată decizia Curții Constituționale devine definitivă, astfel încât ea să poată fi aplicată.

"Termenul de redactare a deciziei CCR și de publicare în Monitorul Oficial este de 30 de zile. Judecătorii de la Înalta Curte au socotit de astăzi 30 de zile și au dat termen 20 mai, pentru că voiau să vadă decizia definitivă a Curții Constituționale. Ea devine definitivă numai de la data publicării în Monitorul Oficial și numai de atunci produce efecte. Iar CCR a spus astăzi <>. Este un joc stupid pentru că probabil că instanța supremă va amâna și ea din nou la termenul din 20 mai, iar o nouă amânare va încurca lucrurile, pentru că o judecătoare din proces se pensionează din 1 iunie", a declarat fostul președinte al CCR pentru HotNews.ro.

El mai spune că judecătorii CCR nu aveau niciun motiv de amânare și că ceea ce au invocat - lipsa răspunsurilor de la toate curțile de justiție din UE pe tema completurilor specializate - nu are nicio legătură. "Aici este vorba de conflict, nu de excepție de neconstituționalitate, adică CCR are de judecat dacă legea noastră a fost respectată, nu dacă legea este bună sau nu".

Dacă CCR constată un conflict juridic între Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție, sentinţele din prima instanţă în cazuri de corupție ar putea fi contestate și desființate, iar procesele reluate de la zero. O astfel de hotărâre l-ar putea scăpa pe Liviu Dragnea de condamnarea la trei ani și jumătate de închisoare în procesul angajărilor fictive.