Scriitorul francez Michel Houellebecq a fost decorat cu cea mai înaltă distincție a Franței, președintele Emmanuel Macorn oferindu-i Legiunea de Onoare într-o ceremonie care a avut loc la Palatul Elysée, în prezența fostului președinte Nicolas Sarkozy, informează BBC News.

Michel Houellebecq- Foto: Barbara d'Alessandri Foto: Humanitas

Houellebecq, figură controversată, este considerat unul dintre cei mai mari scriitori francezi contemporani pentru observațiile sale percutante asupra societății moderne. Cu toate acestea, criticii săi îl acuză de misoginism, rasism și islamofobie.

În vârstă de 63 de ani, Michel Thomas s-a născut în 1956, în insula franceză din Oceanul Indian, Réunion. S-a mutat pentru o scurtă perioadă în Algeria, iar la vârsta de 6 ani a plecat la Paris, la bunica sa, după ce mama s-a stabilit în Brazilia împreună cu noul ei iubit. Numele de familie Houellebecq este numele de fată al bunicii sale.

Autorul este un apropiat al multor persoane influente din Franța, inclusiv al președintelui Macron și al predecesorului său, Sarkozy. Soția acestuia, Carla Bruni-Sarkozy, a înregistrat la un moment dat o melodie inspirată de poeziile lui Houellebecq.

Unul dintre cele mai cunoscute romane ale lui Houellebecq este ”Platforma” (2001) o poveste care include scene de sex explicite, acțiunea petrecându-se în Thailanda, eroina fiind victima unui atentat terorist. Scriitorul a fost dat în judecată, fiind acuzat de islamofobie din cauza modului în care descrie atacul terorist.

De altfel, romanul a fost publicat cu un an înainte de atacul grupului de miltanți Jemaah Islamiah din Bali, care dus a uciderea a 202 persoane, cartea sa fiind considerată profetică.

Instanța l-a achitat pe Houellebecq de acuzațiile de răspândire a urii și a rasismului.

Un alt celebru roman al său, Supunerea, a fost lansat pe 7 ianuarie 2015, chiar în ziua atacului terorist de la Charlie Hebdo. Acțiunea din roman se petrece în Franța anului 2022, condusă de islamiști care vor să impună Sharia. Protagonistul romanului decide la un moment dat să treacă la islam și să practice poligamia.

În ianuarie 2019, Houellebecq și-a lansat ultimul roman, Serotonină, acțiunea având legătură cu mișcarea vestelor galbene, deși cartea a fost scrisă înainte ca acest fenomen să apară în Franța.

Printre romanele sale se numără ”Particulele elementare”, ”Harta și teritoriul” și ”Extinderea domeniului luptei”.