O femeie de 29 de ani a fost ucisă în cursul nopţii de joi spre vineri într-un schimb de focuri la Londonderry, în Irlanda de Nord, un deces considerat "ca un incident terorist" de poliţia nord-irlandeză, relatează AFP, citată de Agerpres. Tânăra jurnalistă a fost rănită grav în schimbul de focuri și a murit la spital, potrivit BBC.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE: Tânăra era considerată o ''speranţă'' a jurnalismului de investigaţie şi cu doar câteva ore înainte de a fi ucisă transmitea pe Twitter despre ''nebunia absolută'' din oraşul nord-irlandez. Contul său de pe rețeaua socială nu mai este public.

Lyra McKee, în vârstă de 29 de ani, a devenit cunoscută în 2014, după ce a postat pe blog o "Scrisoare către mine la 14 ani", despre problemele adolescenţilor homosexuali din Belfast.

Ulterior, scrisoarea sa a devenit scenariu de film de scurt-metraj. În 2018 McKee şi-a publicat un prim volum intitulat "Angels With Blue Faces" consacrat conflictului nord-irlandez, iar anul viitor editura Faber&Faber urmează să-i publice ultima carte, The Lost Boys.

În 2016, ea a fost inclusă în clasamentul "30 sub 30 în media" realizat de revista Forbes.

"Din nefericire, pot să confirm că după schimburi de focuri în această noapte la Creggan (un cartier situat în nordul Londonderry), o femeie de 29 de ani a fost ucisă", a anunţat pe Twitter comisarul-şef adjunct al poliţiei nord-irlandeze, Mark Hamilton. "Tratăm acest eveniment ca fiind un incident terorist, a fost deschisă o anchetă pentru crimă", a adăugat el.

Potrivit imaginilor redistribuite pe Twitter de o jurnalistă a cotidianului Belfast Telegraph, poliţia nord-irlandeză a fost ţinta unui atac cu pietre şi cocteiluri Molotov în cursul unei operaţiuni de securitate în cartier. "Absolut nicio scuză pentru un asemenea atac asupra colegilor" din forţele de ordine, a scris pe Twitter Federaţia poliţiei nord-irlandeze.

Situat la frontiera cu Republica Irlanda, Londonderry, numit şi Derry, este cunoscut pentru "Duminica sângeroasă" (Bloody Sunday) de la 30 ianuarie 1972. Atunci, soldaţi britanici au deschis focul asupra participanţilor la un marş paşnic, 14 oameni fiind uciși, unul dintre cele mai importante evenimente din perioada "Tulburărilor" care au făcut circa 3.500 de morţi în trei decenii.

În ianuarie, explozia unei maşini capcană la Londonderry a provocat temeri legate de o nouă explozie a violenţelor implicând forţe paramilitare, în pline tensiuni privind Brexitul, un dosar în care frontiera irlandeză constituie unul dintre principalele obstacole.​