Cererea de pensionare a procurorului general Augustin Lazăr a fost înaintată joi președintelui Klaus Iohannis, după ce secția de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii i-a admis-o, în urma suplimentării ordinii de zi. Augustin Lazăr și-a depus cererea de pensionare în urmă cu o zi.

Sediul CSMFoto: AGERPRES

„Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, după suplimentarea ordinii de zi, a hotărât înaintarea către Preşedintele României a propunerii de eliberare din funcţie, prin pensionare, a domnului Augustin Lazăr, procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, începând cu data de 27.04.2019”, anunță Secția de procurori a CSM, potrivit Mediafax.

27 aprilie este chiar în ziua în care se încheie mandatul lui Augustin Lazăr la Parchetul General.

Augustin Lazăr a confirmat, miercuri seară, că și-a depus cererea de pensionare, precizând totodată că mandatul său la conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ) expiră pe 27 aprilie.

Lazăr și-a depus candidatura pentru un nou mandat, iar săptămâna trecută a fost intervievat de o comisie a de la Ministerul Justiției condusă chiar de Tudorel Toader, însă ulterior Toader a anunțat că niciunul dintre cei patru candidați nu au îndeplinit condițiile pentru a conduce Ministerul Public, așa că procedura a fost reluată.

Augustin Lazăr a fost acuzat, în ultima perioadă, că a refuzat de două ori eliberarea condiţionată a disidentului anticomunist Iulius Filip, închis la Aiud în anii 80. La vremea respectivă, Lazăr era procuror în Comisia de liberare condiţionată a Penitenciarului Aiud. Actualul procuror general a explicat că atribuțiile sale erau doar să constate dacă cei care cereau eliberarea condiționată și-au făcut fracția de pedeapsă, conform legii, și că nu decide eliberarea sau nu a deținuților.