Sondajele indică o mare fragmentare a grupurilor politice după alegerile europene de la finalul lunii mai și un avans puternic al partidelor anti-europene, scrie AFP.

Sondaj euroFoto: Parlamentul European

Partidele conservatoare membre ale Partidului Popular European (PPE) și formațiunile afiliate grupului Socialiștilor și Democraților vor pierde fiecare 37 de fotolii, cu 180 de aleși pentru PPE și 149 pentru S&D, arată acest sondaj bazate pe anchetele efectuate în aprilie în cele 28 de țări ale UE, deci inclusiv Marea Britanie.

Cele două mari grupuri politice, care au dominat până acum Parlamentul European, vor pierde deci capacitatea de a forma singure o majoritate. Acestea vor trebui să conlucreze fie cu Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE), creditată cu 76 de europarlamentari, la care s-ar putea adăuga 21 de aleși francezi de la La République En Marche, fie cu Verzii și cei 57 de aleși ai lor pentru a ajunge la o majoritate de 376 din 751, arată analistul Alberto Alemanno, profesor la HEC Paris.

Sondajul include cele 73 de locuri rezervate britanicilor.

Participarea Marii Britanii, impusă dacă Regatul va mai fi membru al UE la momentul alegerilor (23 - 26 mai), nu schimbă fundamental datele, în ciuda speranțelor liderilor social-democrați europeni.

Laburiștii sunt creditați cu 20 de europarlamentari, respectiv unul în plus față de Parlamentul ales în 2014. Tories (grupul ECR) ar urma să aibă 12 aleși, cu 7 mai puțini, Partidul Liberal Democrat (ALDE) 6 (+1), Verzii Verts 10 (+4), UKIP și partidul Brexit al lui Nigel Farage (EFDD) 14 (-3) iar antieuropenii britanici membri ai grupului Europa Națiunilor și Libertății (ENL) 5 (+1). Un britanic ar urma să intre în cadrul Stângii unite europene (GUE).

Partidul Brexit al Nigel Farage, creat cu această ocazie, este creditat cu 13,5% din intențiile de vot, respectiv 10 aleși considerați afiliați grupului EFDD. UKIP ar obține 13,5% din intențiile de vot și este creditat cu 9 aleși împărțiți între EFDD (4) și grupul de extremă dreapta ENL (5), potrivit sondajului dedicat Marii Britanii.

Global, euroscepticii ECR, EFDD și ENL vor totaliza 173 de aleși în următorul Parlament, dintre 107 membri ai formațiunilor de extremă dreapta (62) sau antieuropene (45).

Mare învingător al europenelor, potrivit acestor sondaje, va fi grupul euroscepticilor ENL cu 62 de europarlamentari (cu 25 în plus) dintre care 26 de italieni de la Liga Nordului (+20) și 20 de francezi de la Adunarea Națională (+5).

Partidul german de extremă dreapta AfD este creditat cu 11 aleși (+10), dar va face parte din grupul EFDD alături de 18 italieni din M5S (+4).

Noii eurodeputați vor alege succesorul lui Jean-Claude Juncker la șefia Comisiei Europene.