Progresul făcut „cu mari sacrificii” în ceea ce privește independența Justiției „nu e ceva câștigat în mod definitiv și presupune un efort continuu” din partea magistraților, a declarat joi președintele Klaus Iohannis, adresându-se tinerilor judecători și procurori care au absolvit Institutul Naţional al Magistraturii.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

„De doi ani legi fundamentale se modifică în funcție de interesul unora sau altora ajunși vremelnic în funcții politice importante”, a spus Iohannis, la ceremonia care a avut loc la Palatul Cotroceni.

Acesta le-a transmis judecătorilor și procurorilor că pornesc „pe un drum (...) plin de provocări” pe care vor fi obligați să-l parcurgă de multe ori „singuri, având drept repere legea și propria conștiință”.

„Tăria de caracter, moralitatea și profesionalismul vă vor fi puse nu o dată la încercare. Trebuie să fiți pregătiți să faceți față presiunilor și asalturilor din partea unor politicieni asupra Justiției”, a afirmat președintele, care a atras atenția că „menținerea cursului democratic” al României depinde și de puterea magistraților de a rămâne fideli misiunii asumate.

Klaus Iohannis le-a spus tinerilor magistrați că oamenii le sunt „alături”, așa cum au demonstrat „când s-au opus încercărilor de destabilizare a statului de drept”, o referire la protestele de stradă care au marcat România în ultimii ani.

Șeful statului a atras atenția că momentul absolvirii Institutului Național al Magistraturii „se suprapune unui context în care sistemul judiciar” este confruntat „cu o modificare legislativă accentuată”, „nu de puține ori în contradicție cu statul de drept”.

Dar „această situație nu trebuie să vă descurajeze” deoarece „vă alăturați unui corp profesional care și-a însușit valorile democratice și nu ezită să acționeze în acest sens”, a mai spus Iohannis.