Plățile instant, cele cu valori de sub 50.000 de lei, vor fi lansate la începutul săptămânii viitoare, susține Radu Grațian Ghețea, președintele Consiliului de Administrație al CEC Bank, singura bancă comercială de stat din România, potrivit Mediafax.

Radu GheteaFoto: AGERPRES

„Săptămâna viitoare, va fi lansat pe piață produsul instant payment, plățile instant”, a afirmat Radu Grațian Ghețea, în cadrul conferinței „Romanian Financial Conference”. Astfel, „o plată de sub 50.000 de lei poate ajunge de la un client la alt client în câteva secunde”, a subliniat președintele CA al celei de-a șaptea bănci din România, în funcție de valoarea activelor.

„O să vedem luni, când va fi lansat produsul, câte de multe secunde vor fi necesare, pentru ca o plată de sub 50.000 de lei să ajungă de la un client la altul, fie că este vorba de un client persoană fizică - și ordonator și, de partea cealaltă, beneficiar - fie că este vorba clienți persoane juridice”, a precizat Ghețea.

Președintele CA al CEC Bank a menționat că, de exemplu, acest serviciu îi poate ajuta pe aceia care uită să-și plătească o factură și își aduc aminte după ora 15:00 sau 14:00, în funcție de când se închide ziua bancară pentru fiecare bancă.

„Este un produs nou care a fost lansat în câteva țări europene, în ultima perioadă. Germania a intrat în vara anului trecut, deci nu suntem foarte departe. Au mai intrat câteva țări nordice. Noi avem, în prezent, certitudinea că două bănci vor face acest pas săptămâna viitoare și că mai sunt alte câteva bănci care vor intra, în sistem, pe măsură ce își pun la punct tehnologia sau sistemele informatice”, a menționat Ghețea.

Reprezentantul CEC Bank crede că acest produs va avea un „mare impact”. „Se vorbește și de posibilitatea, într-un viitor apropiat, să putem face astfel de plăți instant, fără să utilizăm IBAN-ul”, a precizat Ghețea, care a participat la formarea acestui sistem în România.

„Acum se vorbește despre posibilitatea să poți face o plată, cunoscând numai numărul de telefon mobil al beneficiarului”, a detaliat Ghețea.

Raluca Micu, șef serviciu în cadrul Direcției Monitorizare a infrastructurii pieței financiare și a plăților din Banca Națională a României (BNR), a menționat că instituția sprijinit demersurile comunității bancare de a realiza aceste plăți.

„Am fost implicați încă de la începutul creării acestei scheme și adăugarea acestor noi funcționalități în cadrul sistemelor de plăți. Într-adevăr, este un mare beneficiu adus consumatorilor să se efectueze plăți interbancare în mai puțin de 10 secunde, inclusiv în afara orarului de funcționare. Acum este foarte clar că aplicațiile de plată, pe care instituțiile de credit le oferă, au această facilitate pentru conturile pe care clientul le are la acea instituție”, a detaliat Micu.

Șeful Direcției Monitorizare a infrastructurii pieței financiare și a plăților din BNR a menționat că instituția o observat, pentru plăți, „o creștere cu peste 50% a volumului de operațiuni de plată desfășurate prin dispozitive electronice”.

„Aici vorbim de telefoane mobile, ceasuri, aplicații, nu doar carduri. Aici este clar că tendința populației este de a utiliza astfel de instrumente pentru efecutarea plăților. Într-adevăr, se remarcă, în ultimii ani și o reducere a numărului de ATM-uri - nu este o scădere foarte mare, dar există această tendință. În schimb, avem, îmbucurător, creșterea numărului de POS-uri, peste 10% - înseamnă că infrastructura pentru plăți se construiește. Atunci se creează premisele creșterii utilizării instrumentelor electronice”, a detaliat Micu.

Șeful din BNR a subliniat că instituția își dorește o colaborare cât mai apropiată „atât cu comunitatea bancară, cât și cu ceilalți prestatori de servicii de plată”.

„Încurajăm să se dezvolte cât mai multe astfel de soluții, încurajăm să se vină către noi, către banca centrală, să fie considerată banca centrală un partener în tot acest demers și să vedem împreună cum putem să mergem și să dezvoltăm astfel de soluții, astfel încât ele să funcționeze într-un mod sigur și să nu afecteze încrederea populației în instrumente și în plăți, în general”, a completat Micu.

Reprezentantul BNR a menționat că, la nivel european, peste 2.000 de prestatori de servicii de plată s-au înrolat în schema de plăți instant în euro.

Introducerea plăților instant a fost anunțată de la finele anului trecut, dar Transfond, compania care gestionează sistemul de plăți, a menționat că, deși tehnologia era gata, la nivelul lor, încă trebuie testată la nivelul sistemului bancar.