Președintele Klaus Iohannis a avertizat Guvernul și în special Ministerul Apărării să acționeze mai eficient în privința achizițiilor strategice la care s-a angajat România. El a spus că acțiunile recente ale Rusiei din regiunea Mării Negre "nu oferă premisele revenirii la o stare de normalitate".

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

"Am spus-o și o repet: atenționez Guvernul României și mai ales Ministerul Apărării să acționeze mult mai eficient pentru realizarea programelor esențiale de achiziții strategice la care ne-am angajat, astfel încât să fie asigurată cheltuirea completă și cu folos a sumelor alocate", a spus Klaus Iohannis, miercuri, în discursul susținut la Palatul Cotroceni, la conferința internațională cu tema "Întărirea Flancului Estic al NATO: Provocări și strategii pentru coerența măsurilor din regiunea Mării Baltice și a celor din regiunea Mării Negre”.

Președintele a mai susținut că trebuie valorificate deciziile adoptate la Summitul NATO de la Bruxelles pentru consolidarea Brigăzii Multinaționale Sud-Est de la Craiova.

"Deciziile cu relevanță operațională pe care le-am adoptat la Summitul NATO de la Bruxelles și pe care, recunosc, le-am susținut cu putere, ca președinte al României, trebuie valorificate pentru a consolida componentele aliate de pe teritoriul nostru, în special Brigada Multinațională Sud-Est de la Craiova, pentru a avea o prezență substanțială a navelor aliate în Marea Neagră și pentru a intensifica misiunile de poliție aeriană în regiune. Nu în ultimul rând, prezența aliată din regiunea Mării Baltice și cea din regiunea Mării Negre trebuie să opereze eficient la toate nivelurile, având la bază aranjamente de comandă și control coerente. Astfel, inițiativa României, recunoscută la ultimul Summit NATO, de a constitui o capabilitate multinațională de comandă și control, de nivel corp, ca parte a Structurii de Forțe, vine să completeze arhitectura aliată din regiune", a afirmat Klaus Iohannis.

De asemenea, el a spus că acțiunile recente ale Rusiei din regiunea Mării Negre "nu oferă premisele revenirii la o stare de normalitate".

"Involuțiile de securitate din regiunea Mării Negre, ca urmare a acțiunilor Rusiei din ultimii ani, sunt bine cunoscute de către noi toți. Din păcate, dezvoltările recente nu oferă premisele revenirii la o stare de normalitate. Dimpotrivă, sunt exemple edificatoare ale potențialului de escaladare existent în regiune. Zona Mării Negre continuă să fie marcată de conflicte înghețate și tensiuni latente. În plus, constatăm accentuarea climatului de confruntare, militarizarea avansată a Mării Negre și intensificarea acțiunilor hibride, deosebit de periculoase prin efectele lor, care ne vizează atât pe noi, cât și pe partenerii noștri și ai NATO din regiune", a mai spus șeful statului.

Totodată, el a subliniat că securitatea din flancul estic al NATO se reflectă în securitatea euroatlantică: "Vreau să fiu foarte clar: securitatea în regiunea Mării Negre și pe întregul flanc estic se reflectă direct asupra securității euroatlantice. Orice deficiență, orice vulnerabilitate la Marea Neagră devine una a Alianței, ca întreg, și invită, pur și simplu, la acțiuni ostile".