Unul din deținuții trimiși de PSD la discuțiile cu Iohannis: “Pesediștii s-au folosit de mine? Și eu de ei!“ /Asociația foștilor deținuți politici Sibiu susține că legitimația acestuia a fost eliberată în fals

de MH     HotNews.ro
Miercuri, 17 aprilie 2019, 11:13 Actualitate | Esenţial


Ioan Muntean
Foto: turnulsfatului.ro
Sibianul Ioan Muntean este unul dintre cei doi foști deținuți de la Penitenciarul Aiud care susțin că procurorul Augustin Lazăr le-ar fi refuzat liberarea condiționată înainte de '89 și care au fost trimiși de PSD, alături de parlamentarul Eugen Nicolicea, la discuțiile de la Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis. Asociația foștilor deținuți politici Sibiu susține că legitimația de deținut politic a lui Muntean a fost eliberată în fals. Contestat de asociația sibiană, Muntean se recunoaște prins într-o vâltoare de interese politice, admite că pesediștii s-au folosit de el, dar spune și el i-a folosit ca să ajungă la președinte. "Și nu i-am mai citit întrebarea pe care mi-au dat-o cei de la PSD“, povestește acum Ioan Muntean, scrie turnusfatului.ro.

Contestat de deținuții politici

Imediat după întâlnirea cu Iohannis, pe fondul discuțiilor că, de fapt, Ioan Muntean nu ar fi deținut politic, liderii PSD au transmis un comunicat de presă căruia i-au atașat două imagini ale unui carnet de membru emis pe numele lui Ioan Muntean în 29 martie 2019 de către Asociația foștilor deținuți politici (AFDP), filiala Sibiu. Reprezentanții asociației susțin că acel carnet a fost emis “cu cântec“. Mai precis, în baza unui alt carnet emis ]n fals acum 27 de ani de către un fost secretar al Asociației sibiene, decedat între timp.

Orice carnet de membru se eliberează pe baza unei hotărâri emise de Casa de pensii, care atestă dreptul de a primi o indemnizație de fost deținut sau strămutat politic. Această hotărâre se eliberează de Casa de pensii în baza mai multor documente, printre care trebuie să fie și o hotărâre judecătorească ce atestă statutul de condamnat politic, explică Ioan Fediuc, actualul secretar al AFDP Sibiu.

El povestește că în urmă cu trei săptămâni s-a întâlnit pentru prima dată cu Ioan Muntean, care a venit la sediul asociației cu un carnet de membru eliberat în 1992. “Ioan Muntean mi-a povestit că, în 1992, după ce a obținut carnetul de membru al AFDP, a emigrat în Statele Unite, unde a lucrat 30 de ani. Și că s-a întors acum în țară și vrea să își reînnoiască apartenența la AFDP Sibiu. Eu, prin urmare, fără să mai verific altceva, i-am calculat că ar mai fi trebuit să plătească o cotizație de 190 de lei, i-am tăiat chitanță și i-am eliberat un nou carnet. Fotografia pe care am folosit-o e cea din vechiul carnet“, afirmă actualul secretar, Ioan Fediuc, scrie turnusfatului.ro.

Reprezentantul asociației deținuților politici spune că ulterior, alături de președintele Asociației foștilor deținuți politici Sibiu, a descoperit că legitimația lui Ioan Muntean a fost emisă în 1992 fără să existe o hotărâre a Casei județene de pensii: “Legitimația aceea din 1992 a fost eliberată în fals".

"Să le fie rușine"

În prima zi a acestei săptămâni, reprezentanții asociației deținuților politici Sibiu s-au dus acasă la Ioan Muntean pentru a-i cere înapoi carnetul de deținut politic, pe motiv că e nul. “Mi-au spus că le-am făcut probleme, că i-am făcut de rușine. Asta mi-au spus în casa mea. Dar eu nu le-am dat carnetul: eram invitat în seara aceea la Antena 3, la Sinteza Zilei și îmi trebuia carnetul“, reia povestea Ioan Muntean.

Referitor la acel prim carnet de membru, Muntean susține că acesta i-a fost eliberat în momentul primei reîntoarceri din SUA, în România. Atunci, în 1992, cei din conducerea Asociației sibiene de la acea dată, foști deținuți încarcerați la Aiud, l-ar fi recunoscut. Și așa ar fi primit carnetul, pe care nu l-a mai vizat de atunci deoarece s-a reîntors în SUA. Acum, s-a stabilit definitiv în România și spune că încearcă să scape de “condamnarea nedreaptă“ din 1980, prin care a fost trimis la pușcărie timp de aproape opt ani, sub acuzațiile de “tâlhărie în paguba avutului obștesc“ și “nerespectarea regimului armelor și munițiilor“.

“Nu eu i-am obligat să îmi reînnoiască acel carnet, nu eu le-am spus ce să scrie pe adeverință. Eu nu le cunosc regulile, cu hotărâri ale Casei de pensii sau cum zic ei că trebuie să fie. Eu nu m-am dus în 1992 la nicio casă de pensie, căci eu lucram în SUA, ce treabă să fi avut eu cu pensiile. Nici nu mă interesează ce zic, ei acum mă fac de rușine că ce? Că fac jocurile PSD! Eu nu fac jocurile nimănui. Lor să le fie rușine!“.

Întâlnirea cu pesediștii - "mă pomenesc sunat de Olguța Vasilescu. Au trimis mașina după mine și m-au dus la București"

În acte, Ioan Muntean a fost condamnat la opt ani de închisoare în vara anului 1980, ca infractor de drept comun. Pe scurt, condamnarea i-a fost dată după ce a fost legitimat în zona localității Oravița de către un grănicer căruia i s-a părut suspect. Grănicerul ar fi vrut să îl ducă la interogatoriu, dar pe drum Ioan Muntean l-a bătut, i-a furat arma și muniția și a fugit, fiind prins după câteva ore. Asta scrie în sentința dată de Tribunalul Militar Timișoara, pe care Ioan Muntean o contestă. “Eu nu vreau să mă duc cu povara asta în mormânt. Eu nu am dezarmat grănicerul. A fost o înscenare, deoarece pe vremea aceea nu mai puteai fi condamnat pe motive politice și erai obligat să recunoști infracțiuni de drept comun, înscenări. Și pentru ca eu să accept o astfel de condamnare am fost bătut crunt, am fost ars cu fierul de călcat pe mâini, după care mi s-a spus: «ori la pușcărie, ori în mormânt». Am ales pușcăria“, susține Ioan Muntean.

El spune că în urmă cu aproximativ două săptămâni a mers la Oravița pentru "a dovedi înscenarea care ascundea o condamnare politică", dar și pentru a dovedi daunele morale și fizice care i-au fost produse de vechiul regim comunist. La Judecătoria de acolo, Ioan Muntean căuta o hotărâre referitoare la un proces pe care el l-a pornit înainte de 1980 pentru a dovedi că i se îngrădește dreptul la muncă. “Eram cazat la un hotel din Oravița și, dimineața, i-am auzit pe doi domni vorbind despre procurorul general Augustin Lazăr și de Aiud. M-am băgat în discuție și le-am spus că și eu am fost închis la Aiud când era Lazăr procuror. Unul dintre ei mi-a cerut numărul de telefon, i l-am dat. Am înțeles, pe urmă, că era primarul orașului și acela era hotelul lui. Dar nu știu precis“.

Câteva ore mai târziu, Ioan Muntean era sunat de reprezentanții Antena 3, pentru a-i propune un interviu despre perioada petrecută în penitenciarul Aiud.

După difuzarea interviului, Ioan Muntean a fost abordat de liderii PSD. “Mă pomenesc sunat de Olguța Vasilescu. Și mă roagă dacă ne putem întâlni la București, că trimite mașină după mine. Am acceptat. Și l-a trimis aici pe ministrul Trif. La București, la partid, m-a așteptat Codrin Ștefănescu, acolo era și Eugen Nicolicea. Și mă întreabă dacă vreau să fac parte din delegație, căci Liviu Dragnea nu vrea să meargă și să merg eu împreună cu un alt deținut politic“, își amintește Ioan Muntean despre discuțiile purtate săptămâna trecută în sediul de partid din Kiseleff. De acolo, Ioan Muntean a fost dus la hotel de cinci stele. “Am stat la Lido. A zis Codrin Ștefănescu că acolo trebuie… mi s-a dat atenție mare. Aveau nevoie. Sunt conștient de lucrurile astea“, zâmbește Ioan Muntean.

“M-a impresionat Iohannis. Nu i-am mai citit mesajul lui Nicolicea“

“Să faceți mențiunea că eu nu fac nici politică liberală, nici pesedistă. Căci mie nu îmi place nici de unii, nici de alții. Chiar dacă se supără pesediștii, că mi-au dat mare atenție. Ei au avut interesul lor, eu am avut interesul meu“, ține să precizeze Ioan Muntean.

Iar interesul lui – dacă s-a ivit ocazia – a fost să discute cu președintele României despre cele pătimite în penitenciar, mai ales de către un fost profesor universitar sibian, Ioan Sava, despre care spune că i-a murit în brațe.

Întâlnirea cu Iohannis nu a mai decurs chiar așa cum ar fi dorit liderii PSD, mai dezvăluie Ioan Muntean. “Nicolicea ne-a dat și mie, și celuilalt deținut, câte foaie într-o mapă cu întrebarea pe care să i-o citim președintelui (întrebarea pe care cei de la PSD au propus-o pentru referendum – n.r.). Dar nici eu, nici celălalt deținut nu am mai făcut acest lucru. Și nici presei nu am citit-o. Stați așa, dacă vă interesează, vă dau eu foaia aceea, că mie nu îmi trebuie“, spune Ioan Muntean.

Ioan Muntean își dă seama că PSD s-a folosit de el. “Și eu m-am folosit de ei. Ca să ajung la președinte. Am vrut să ajung la președinte, să îi vorbesc prin ce am trecut și să îi spun despre prietenul meu, profesorul Ioan Sava, care a murit în penitenciar în brațele mele. Eu am înțeles, să nu credeți că nu am înțeles, dar și eu am avut interes. Și cu Antena3. Ce? Au fost oamenii care m-au sunat și care m-au primit. Dacă m-ar fi sunat și alții, la fel aș fi primit“.

Citește mai mult pe turnulsfatului.ro

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11590 vizualizari

 • +16 (18 voturi)    
  Si unde e surpriza? (Miercuri, 17 aprilie 2019, 11:31)

  omezu [utilizator]

  Absolut tot ce are legatura cu acest GIO numit P$D este corupt. Cand vezi un om asociat cu acest partid al mafiei, din start stii ca e un borfas.
 • +14 (16 voturi)    
  Le dati prea multa importanta (Miercuri, 17 aprilie 2019, 11:38)

  IoPaNet [utilizator]

  Ca dupa revolutie multi au devenit pe spaga "erou al revolutiei", "fost detinut politic" sau orice altceva le aducea niste privilegii in plus, stim deja. Poate ca omul este printrei cei care au obtinut corect acest drept, nu stiu... Dar nici nu are importanta.
  Singura intrebare care trebuie pusa este asta: Lazar le-a respins LEGAL cererile de eliberare conditionata? Pentru ca daca a facut-o conform legii in vigoare atunci (indiferent ca acum consideram legea "buna" sau "proasta"), atunci discutam discutii. Este doar propaganda PSD.
  Daca insa a incalcat legea pentru a le respinge cererile, trebuie sa raspunda (inclusiv penal, desi probabil ca s-a prescris de atunci pana azi).
  • +7 (7 voturi)    
   Esti caraghios. (Miercuri, 17 aprilie 2019, 13:00)

   Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui IoPaNet

   6 membrii ai Comisiei, printre care juristul Lazar de 30 de ani si Directorul Inchisorii, sa incalce Legea de Eliberare Conditionata din 1985 ?. N-avea nimeni nici un interes in asta. Lui Dizidentul Iuliu Filip ii era Consemnat de Gardieni, in mod Legal, ca i-a insultat, a insultat si pe Ceausescu, nu a respectat Regulamentul de Ordine Interioara s.a.m.d.. Iuliu Filip si-a ingreunat singur sitiatia si Augustin Lazar nu putea sa-l ajute.
   Apropos, intre gardieni erau si colaboratori secreti ai Securitatii. Orice gardian obisnuit stia ca daca nu reactioneaza la insulte asupra lui Ceausescu/ Regimului poate fi anchetat / acuzat la randul lui de Securitate.
   • +5 (5 voturi)    
    Asta ma astept si eu sa fie raspunsul... (Miercuri, 17 aprilie 2019, 13:36)

    IoPaNet [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

    ... ca a procedat legal.
    Ma mir totusi ca nimeni nu a pus aceasta intrebare, toti s-au repezit sa isi dea cu parerea daca trebuie sau nu sa isi dea demisia, daca detinutii sunt sau nu "certificati" corect, etc.
 • +14 (14 voturi)    
  fabulos (Miercuri, 17 aprilie 2019, 12:12)

  sile1 [utilizator]

  Fabuloase dezvaluirile acestui domn !
  Remarc cateva lucruri aici:

  1 ) Intelegerea facuta la modul golanesc intre cele doua parti,PSD si A3 ,pe de o parte si dl Muntean ,pe de alta parte.
  Partile "contractante" s-au tras in piept una pe alta exact ca pe maidan !

  2 ) Modul evident mizerabil in care PSD si vuvuzelele de la A3 au incercat sa profite de pe urma unor oameni ( doar unul dovedit cu acte in regula ca fiind detinut politic celalat un smecher pana la proba contrarie ), dornici de publicitate care s-au bagat intrun joc care nu le face cinste.

  3 ) Modul defectuos in care s-au eliberat carnete de detinuti politici.Nu stiu de ce dar imi aduc o vorba ce circula mai demult prin Romania si care zicea ,cu referire la detinutii comunisti dinainte de 1944... ...PUTINI AM FOST, MULTI AM RAMAS !

  As fi foarte curios sa aflu care mai este parerea si atitudinea lui Daniel Morar si a lui Basescu in lumina acestor dezvaluiri !
 • +7 (7 voturi)    
  a mintit la invitatie minte si acum (Miercuri, 17 aprilie 2019, 12:18)

  Dizidentul [utilizator]

  am comentat cind a aparut carnetul(poze) ca este un fals grosolan deci a mintit, acum o duce mai departe cu minciunile. Dovedit este ca PSD s-a folosit in mod josnic de un om si a aruncat o pata pe activitatea lui Lazar, acum Lazar daca are cohones poate actiona in judecata,postul de Procuror General este pierdut dar onoarea trebuie restabilita si cei care improasca cu noroi pedepsiti(Nicolcea,Olguta cu clanta mare) Nicolcea se prezinta la presedinte stie adevarul si indeamna pe cei doi sa minta (reprezentant al poporului intr-o camera superioara) cere cineva demisia?
  • +6 (6 voturi)    
   Nu e de mirare. (Miercuri, 17 aprilie 2019, 14:11)

   ber [utilizator] i-a raspuns lui Dizidentul

   Ce combinatie abjecta! Desigur ca de la indivizi ca Nicolicea, Olguta, Codrin Stefanescu nu te poti astepta la mai mult. Dar a duce la acest nivel josnic comunicarea cu presedintele tarii arata ca nu au limita in magaria lor. Sa mai pomenim si profilul celor care s-au dus ieri sa-l sustina pe Dragnea la tribunal, ca sa intregim colectia marsaviilor. Si Nicolicea mai vrea sa fie si ministru! Huoooo!
 • +6 (6 voturi)    
  Ioan Muntean (Miercuri, 17 aprilie 2019, 13:35)

  feroviarul123 [utilizator]

  Sunt curios totuși pentru ce a fost condamnat înainte de "înscenarea" cu grănicerii. Din cate am văzut eu gagiul vroia sa plece în America, lucru care i-a reușit pana la urma. Nu prea înțeleg care era disidenta lui? Ca vroia sa fuga din România? Hm, cam toată lumea vroia.
 • +6 (6 voturi)    
  Ce LOW_man (Miercuri, 17 aprilie 2019, 14:37)

  liberlamunte [utilizator]

  Ce individ de joasa speță acest Muntean. In 30 de ani de la revolutie se putea judeca cu statul român de nu stiu câte ori dar a vrut neapărat sa vb cu presedintele. Ce sa faca presedintele...?. Că doar nu are el putere judecatoreasca să restabileasca adevarul. SI nu s-a gândit deloc ca face un rău mare acestei țări în conditiile politice de acum. Eu nu cred o iotă din povestea lui cu granicerul. dacă ar fi fost așa si a trecut printr-o mare nedreptate si-ar fi dat seama de cât de mult ar putea face rău acestei țări
  • 0 (0 voturi)    
   Un comunist ramane comunist toata viata (Miercuri, 17 aprilie 2019, 15:46)

   feroviarul123 [utilizator] i-a raspuns lui liberlamunte

   Omul încă mai credea ca nimic nu s-a schimbat si ca președintele încă poate sa facă ce vrea. Eu cred ca de fapt omul e un fost nomenclaturist dat afara și transformat in dizident. Pe cine dracu condamna secu pentru abuz de putere? pe disidenți sau strungari în nici un caz.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by