Președintele Klaus Iohannis își va lansa miercuri cea de a treia carte - "EU.RO. Un dialog deschis despre Europa”. Volumul are 396 de pagini și costă 59 de lei, iar în prefață șeful statului scrie că a încercat să prezinte, într-o manieră accesibilă, principalele mecanisme, valori și teme politice relevante pentru proiectul european.

HotNews.roFoto: Hotnews

Evenimentul de lansare a volumului "EU.RO. Un dialog deschis despre Europa” va avea loc miercuri, de la ora 17.00, la Sala Studio a Teatrului Naţional "I.L. Caragiale” din Bucureşti.

Cea de a treia carte a lui Iohannis a fost publicată tot la Curtea Veche Publishing.

În introducerea volumului, președintele Iohannis spune că a încercat să prezinte, într-o manieră accesibilă, principalele mecanisme, valori și teme politice relevante pentru proiectul european.

"Intenția mea a fost aceea de a oferi unui cititor nespecialist explicații concise și răspunsuri la întrebări esențiale, dar sensibile, care preocupa un număr mare de cetățeni și care pot genera confuzii. Întrebările la care am încercat să ofer răspunsuri în această carte sunt foarte variate, iar ele încep de la legitimitatea noastră istorică de a aparține spațiului comunitar și se încheie cu modul în care ne proiectăm prezența în Uniune, în viitoarea perioadă. De asemenea, ele au la bază convingerea că este de datoria politicienilor să informeze propriii cetățeni despre modul de funcționare al mecanismelor politice și despre marile teme care solicita, astăzi, atenția lumii întregi”, afirmă Klaus Iohannis în introducerea cărții.

De asemenea, Editura Curtea Veche afirmă că în acest volum Klaus Iohannis răspunde celor mai importante întrebări despre Uniunea Europeană, cartea fiind "un ghid ce prezintă sinteza istoriei Uniunii Europene, a instituțiilor care o definesc, a valorilor ei și a principalelor provocări pe care le înfrunt[ în prezent". Totodată, cartea prezintă ce anume implică pentru România apartenență la proiectul comunitar.

Volumul are 8 capitole - EUROPA ISTORICĂ; UNIUNEA EUROPEANĂ, UN MODEL DE INTEGRARE ECONOMICĂ; EUROPA VIITORULUI; EUROPA VALORILOR; EUROPA POLITICĂ; EUROPA SUB VREMI, PROBLEMELE CU CARE SE CONFRUNTĂ UE; EUROPA ȘI CRIZA MIGRAȚIEI și VIITORUL UNIUNII EUROPENE.

"<> este o invitație la dezbatere, la analiză și cunoaștere, astfel încât să le ofere cititorilor informații de care au nevoie pentru a deveni cetățeni europeni implicați, alături de instrumente care să le contureze o poziție articulată față de Uniune și față de viitorul ei. Cartea Președintelui Klaus Iohannis este un gest necesar în anul în care România a preluat președinția Consiliului Uniunii, în pragul alegerilor europarlamentare din luna mai 2019, precum și în contextul unei Europe determinate să devină din ce în ce mai conștientă de rolurile sale strategice că urmare a frământărilor care îi pun la încercare din interior idealul de unitate. Deși toată lumea știe câte ceva despre Uniunea Europeană, cartea acoperă nevoia unui ghid structurat, echilibrat și concis, care să răspundă într-o manieră accesibilă unui întreg spectru de întrebări și care să abordeze de la cele mai simple noțiuni și informații istorice despre proiectul comunitar, până la aspectele problematice, chiar nevralgice, pe care le implică în prezent punerea în act a idealurilor sale", afirmă editura, care a publicat un fragment din cartea președintelui.

Prima carte scrisă de Klaus Iohannis a fost "Pas cu pas". Volumul a apărut tot la Editura Curtea Veche și a fost lansat în noiembrie 2014, imediat după alegerile prezidențiale. În mai 2015, Iohannis a lansat cartea "Primul pas".