Președintele Klaus Iohannis a reacționat marți față de tragedia recentă din județul Iași, în care un copil de 3 ani și-a pierdut viața după ce a căzut în fosa septică din curtea unei școli, precizând că aceasta este ”dureroasă și revoltătoare”. Șeful statului mai spune că a cerut încă din 2015 un plan privind autorizarea școlilor, însă guvernul și autoritățile locale nu au luat niciun fel de măsuri, iar situația în care se găsesc încă multe școli din țară este o rușine națională.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

”Această dramă, care din nefericire nu este un caz singular, arată că, în continuare, în multe școli din România siguranța spațiului educațional nu este garantată și nici nu reprezintă o prioritate. Peste 4 milioane de români, copii și adulți, se află aproape 8 ore pe zi, 5 zile pe săptămână, în instituțiile de învățământ preuniversitar. Toți trebuie să se simtă și să fie în siguranță în școlile lor, iar asigurarea unor spații adecvate nu poate fi doar un simplu deziderat, ci este o obligație a tuturor factorilor responsabili”, spune Iohannis, potrivit unui comunicat de presă al Adminsitrației Prezidențiale.

Iohannis a solicitat, încă din 2015, un plan pe trei ani pentru autorizarea tuturor școlilor.

”Un astfel de plan nu a fost elaborat nici până în prezent de autorități, care încearcă mai degrabă să se derobeze de această responsabilitate. Nicio planificare strategică nu poate fi realizată în absența unei situații exacte și actualizate cu privire la infrastructura școlară. Practica de ani de zile a instituțiilor publice de a raporta cifre diferite și inexacte trebuie să înceteze pentru că politicile educaționale și investițiile din sistem sunt eficiente doar dacă se bazează pe date complete și corecte”, mai spune șeful statului

Președintele României reiterează mesajul pe care îl transmite de patru ani: ”este imperativ ca toate școlile să aibă avize sanitare, autorizații de funcționare și să fie sigure pentru toți cei care le trec pragul, iar Guvernul are obligația ca toate acestea să fie realizate în regim de urgență”.

De asemenea, șeful statului solicită tuturor partidelor politice să își mobilizeze reprezentanții de la nivel local să facă toate demersurile ca problemele grave existente în unitățile de învățământ să fie rezolvate.

”Responsabilitatea acestui plan revine autorităților locale și centrale, în mod egal, și trebuie asumată ca atare. Situația în care se găsesc încă multe școli din țară este o rușine națională pentru România europeană a anului 2019”, mai transmite Iohannis.