Fostul președinte al Consiliului Județean Constanța Nicușor Constantinescu este urmărit penal într-un nou dosar de corupție, fiind acuzat de procurorii DNA de abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, a confirmat luni Direcția Anticorupție. Potrivit fostului baron PSD, ar fi vorba despre un dosar în care este implicată firma Tel Drum.

Nicusor Constantinescu (arhiva)Foto: Agerpres

Constantinescu, în prezent încarcerat în Penitenciarul Poarta Albă, a fost adus cu duba, luni dimineață, la sediul DNA Constanța.

”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus efectuarea urmăririi penale față o persoană, la data faptelor președinte al unei autorități din administrația publică locală, pentru săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul”, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Potrivit sursei citate, în ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

”În calitatea menționată, suspectul și-a îndeplinit, cu încălcarea legii, atribuțiile de serviciu privind gestionarea bugetului și exercitarea funcției de ordonator principal de credite, respectiv a dispus, cu încălcarea normelor în materia finanțelor publice, efectuarea, de către Regia Județeană de Drumuri și Poduri (RAJDP) Constanța, a unor lucrări asupra unor obiective care nu erau administrate de către instituția pe care o conducea, unul dintre aceste obiective aparținând unei persoane juridice de interes privat, iar altul aparținând unei regii autonome de stat (Romsilva).

Ca urmare a acestor demersuri s-au achitat, în mod nelegal, cu bani din bugetul Consiliului Județean Constanța, lucrări în valoare de 1.792.370,19 lei la un obiectiv privat, respectiv de 3.778.451,09 lei la un obiectiv aparținând unei regii autonome”.

La data de 15 aprilie 2019, suspectului i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală, mai transmite DNA.

La ieșirea de la DNA, Nicușor Constantinescu a susținut că ar fi vorba despre dosarul „Tel Drum” și că ar fi fost șantajat să facă un denunț împotriva lui Liviu Dragnea.

”Este dosarul în care este vizată firma Tel Drum a domnului Dragnea. Este șantaj pentru a face denunț împotriva domnului Dragnea, cel care deranjează poporul român”, a spus el, înainte de a fi urcat înapoi în dubă pentru a fi transportat la Penitenciar.

Marius Mocanu, avocatul lui Nicușor Constantinescu declara, potrivit Mediafax, că este vorba despre două dosare penale, într-unl acesta având calitatea de inculpat, iar în celălalt de suspect. „Este vorba despre două dosare penale. Unul este un dosar un pic mai vechi, de prin anul 2015, altul este un dosar din anul 2017. Ambele dosare sunt disjunse dintr-un raport al Curții de Conturi ce vizau un control la Regia Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri Constanța. În esență vizează plăți nelegale efectuate de către domnul Constantinescu în calitatea de ordonator principal de credite la Consiliul Județean Constanța, plăți care au fost virate către RAJDP Constanța pentru efectuarea unor lucrări. (…) Într-unul dintre dosare, despre care vă spuneam că este mai vechi, s-a pus în mișcare acțiunea penală, având calitatea de inculpat, în cel de-al doilea dosar suntem în faza în care s-a dispus începerea urmăririi penale și dânsul are calitatea de suspect”, a spus Marius Mocanu.

În prezent, Nicuşor Constantinescu este încarcerat la Penitenciarul Poarta Albă unde execută, din 2016, o condamnare la cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu, primită în dosarul Centrului Militar Zonal. De asemenea, în luna februarie a acestui an el a primit o a doua condamnare definitivă, tot de cinci ani de închisoare, în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Constanţa.