Scene oribile cu nu mai puțin de 73 de morminte vandalizate, pietre funerare dărâmate sau sparte în cimitirul evreiesc din orașul Huși au șocat comunitatea mică a evreilor din România și au stârnit reacții internaționale, scrie BBC News, într-un amplu reportaj despre incidentul care s-a produs la începutul lunii.

morminte evreiesti distruse la HusiFoto: Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania

”Este un eveniment îngrijorător, dar nu ne surprinde”, a spus Maximillian Marco Katz, directorul fondator al Centrului pentru Monitorizarea și Combaterea anti-semitismului din România.

”Arată că anti-semitismul este încă viu, nu contează cine a făcut-o”, a mai spus el, pentru BBC. ”Nu au vandalizat două trei morminte, ci 73. Trebuie să fie hotărât și să ai timp să faci asta”, a mai comentat el.

BBC notează că a fost deschisă o anchetă.

Înainte de război, România avea una dintre cele mai mari comunități de evrei din Europa, mai notează BBC. Astăzi au mai rămas foarte puțini și membrii comunității sunt, în mare parte, oameni în vârstă.

Concret, populația evreiască a scăzut de la 800.000 (înainte de cel de-al doilea Război Mondial) la mai puțin de 10.000 astăzi. În timpul celui de-al doilea Război Mondial, în teritoriile deținute de România, au fost uciși între 280.000 și 380.000 de evrei.

Potrivit unor date din 2015-2017, citate de BBC News, doar 39% dintre români au declarat că ar accepta un evreu ca membru al familiei.

De asemenea, potrivit unui program de monitorizare și identificare a opiniilor anti-semite exprimate în social media, Bucureștiul s-ar fi clasat pe locul trei în lume, monitorizarea acoperind o perioadă de o lună.

BBC mai notează că, în ultimii ani, România a luat măsuri pentru combaterea anti-semitismului. Astfel:

  • În 2002 a fost adoptată legea care pedepsește negarea Holocaustului, distribuirea simbolurilor și ideilor fasciste și rasiste.
  • În iunie 2018, Parlamentul de la București a introdus pedeapsa de până la 10 ani de închisoare pentru distribuirea ideilor și simbolurilor anti-semite în public.

BBC mai notează că incidentul de la Huși se înscrie într-o serie de acte anti-semite similare care au avut loc în Franța și Germania.

Astfel, în Franța a fost raportată o creștere cu 74% a violenței împotriva evreilor în anul precedent, în Germania poliția a înregistrat o creștere de 60%, în timp ce în Marea Britanie, partidul laburist a fost acuzat în repetate rânduri de anti-semitism.