Decizia liderilor europeni de a amâna Brexit-ul până la 31 octombrie a calmat puțin spiritele încinse de la Londra, însă drama va continua după scurta vacanță de Paște, pe 23 aprilie, când Parlamentul își va relua activitatea.

Parlamentul EuropeanFoto: Hotnews

Între timp, partidele fac pregătiri pe ultima sută de metri pentru alegerile europarlamentare la care nu se așteptau să mai participe și pe care premierul Theresa May încă speră să le evite, în cazul în care ar reuși să își treacă acordul de votul Parlamentului, până pe 22 mai.

În acest context, electoratul britanic este puternic divizat, niciunul dintre partide nefiind în ipostaza de a câștiga mai mult de un sfert din voturi în scrutinul european programat pentru data de 23 mai.

Astfel, potrivit unui sondaj citat de politico.eu, laburiștii se află pe primul loc cu 24%, urmați la distanță semnificativă de conservatori cu 16%, ceea ce înseamnă mai puțin de jumătate din sprijinul pe care l-au obținut în alegerile generale din 2017.

Poziția Conservatorilor premierului May este însă amenințată de Partidul Brexit, înființat de Nigel Farage în acest an, care ar obține 15%, în timp ce fostul său partid UKIP vine din urmă cu 14%.

Sondajul a fost realizat de YouGov, pe un eșantion reprezentativ de 1.843, realizat în perioada 10-11 aprilie, primul sondaj făcut după decizia Consiliului European de a amâna Brexit-ul până la 31 octombrie.