​Contractele pentru realizarea primului tronson al autostrăzii Pitești - Sibiu și pentru lotul 3 al centurii de sud a Capitalei au fost semnate duminică la Guvern. Primul tronson al autostrăzii Pitești-Sibiu va avea mai puțin de 14 kilometri și va costa 129 de milioane de euro, în timp ce lotul 3 al centurii va avea aproximativ 18 kilometri și va costa 180 de milioane de euro.

Harta cu centurile Sud ale Capitalei (cu rosu este autostrada de sud - planificata / cu albastru este actuala sosea de centura sud)Foto: Hotnews

Primul contract încheiat de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A - CNAIR cu compania Porr Construct SRL vizează realizarea Secțiunii 1 Sibiu - Boița (km 0+000 - km 13+170) din Autostrada Pitești - Sibiu.

Valoarea contractului este de 612.647.863,38 lei fără TVA (129 milioane euro), adică un cost/ km de 10 milioane euro fără TVA.

Lungimea totală a Secțiunii 1 Sibiu - Boița este de 13,17 kilometri, iar durata contractului este de 4 ani, din care 1 an pentru activitatea de proiectare si 3 ani pentru execuția lucrărilor. Garanția lucrărilor este de 10 ani (120 luni).

Licitația pentru tronsonul Sibiu-Boiţa al autostrăzii A1 Sibiu-Piteşti, a fost lansată încă din august 2017, împreună cu licitația pentru secțiunea 5 Pitești - Curtea de Argeș.

Traseul autostrăzii va începe în zona localității Șelimbăr, la intersecția cu centura Sibiu. Aliniamentul se continuă la vest de DN7, în paralel cu acesta, fiind amplasat într-o zona colinară până la km 6, în zona localității Veștem. În continuare, traseul autostrăzii traversează la vest de Tălmaciu, drumul județean DJ 105G, Avrig - Marsa - Tălmaciu - Sadu, pana în zona Boița unde este prevazut un nod rutier ce asigură conectivitatea temporara a autostrăzii Sibiu-Pitești cu DN7.

Autostrada Sibiu-Piteşti ar urma să aibă o lungime de 122,1 kilometri şi este împărţită în cinci loturi, Sibiu-Boiţa, Boiţa-Cornetu, Cornetu-Tigveni, Tigveni-Curtea de Argeş şi Curtea de Argeş-Piteşti, va avea opt noduri rutiere şi nouă tuneluri.

Al doilea contract semnat duminică de CNAIR și Asocierea AKTOR S.A. – GRECIA - EURO CONSTRUCT TRADING 98 S.R.L. ROMÂNIA vizează proiectarea și execuția Lotului 3 al Autostrăzii Centură Sud a Capitalei.

Valoarea contractului este de 853.422.022,52 lei, fără TVA (180 milioane euro). Lotul 3 al autostrăzii de Centură București Sud va avea o lungime de aproximativ 18 kilometri și este format din două sectoare de 15,46 kilometri și 2,5 kilometri.

Durata de realizare a contractului este de 42 luni, din care 12 luni pentru proiectare și 30 luni (2,5 ani) pentru execuția lucrărilor.A utostrada de Centură București Sud va asigura legătura dintre autostrada A1 (București – Pitești) și A2 (București – Constanța), pe coridorul IV Pan European.

"Secțiunea Boița e primul pas concret pentru începerea lucrărilor la prima autostradă care trece munții. Prin semnarea contractului de proiectre sși execuție pentru lotul 3 al autostrăzii de Centură a muncipiului București, în lungime de aproximativ 18 kilometri, aducem mai aproape de realizare proiectul care va contribui la fluidizarea traficului în Capitală. Am reușit să alocăm fonduri europene, în ciuda faptul că unii politicieni au încercat blocarea proiectelor europene", a susținut premierul Viorica Dăncilă, la semnarea contractelor.

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a susținut, la rândul lui, că "nu va mai fi tolerată nicio întârziere" și le-a cerut companiilor să nu își mai "bată joc de subcontractorii români".

CITEȘTE ȘI:

Primul contract pentru Autostrada de Centură (A0) a Capitalei s-a semnat sămbătă cu o companie din Turcia / 17 km, 160 mil. euro, 18 luni de licitație